Standaarden bepalen voor HR

0

In HR-land duurt de zoektocht naar kengetallen en meetstandaarden, zoals in de accountancy al lang gebruikelijk, voort. Dit biedt kansen voor HR-professionals, maar er zijn zeker ook risico’s aan verbonden.

Door als HR standaarden te gebruiken en je daaraan te conformeren heb je je handen vrij om je te concentreren op meer strategische zaken. Maar als je er niet aan voldoet of kunt voldoen heb je een probleem natuurlijk.
Susan Meisinger heeft vele CEO’s gevraagd wat ze willen van hun HR-professionals. Het standaard-antwoord: “Someone who gets it”, iemand die met de business mee kan denken en strategisch onderlegd is. Iemand die zorgt voor het bouwen van de juiste cultuur en de juiste talenten op de juiste plek neerzet.

Soms echter kreeg ze een tegenvraag: “Hoe weet ik dat HR doet wat ze zou moeten doen? Wat is de standaard?” Volgens Meisinger hangt dat van de context af. Niettemin kan HR aan minimum standaarden voldoen om de kwaliteit van HR te kunnen beoordelen. Nog interessanter wordt het als (potentiële) investeerders de kwaliteit van de organisatie op basis van die HR-standaarden kunnen beoordelen. Of om organisaties opererend in verschillende sectoren met elkaar te kunnen vergelijken.

De standaard om de kosten per aangenomen medewerker te bepalen, waarover hier eerder werd geschreven, is een eerste stap. Het is de bedoeling dat deze standaard wereldwijd gebruikt gaat worden. Maar er zijn nog meer standaarden in ontwikkeling.

Zo wordt onder andere gewerkt aan standaarden op het gebied van performance management, diversiteit, het meten van verloop en standaarden voor het meten van de waarde van Human Capital. En vooral die laatste is interessant voor investeerders en analisten. Voor HR biedt dit natuurlijk gouden kansen. Als de waarde van de Human Capital mede de waarde van de organisatie bepaalt, zal er veel aandacht zijn voor de human resource-functie.

Sommige HR-professionals juichen deze ontwikkeling toe. Anderen zullen ervan gruwen. Eén ding is zeker, HR zal aan belang toenemen, maar een meer strategische, businessgericht HR-blik is noodzakelijk.

Het artikel is na te lezen op Human Resource Executive Online

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.