Schulden medewerker ook probleem werkgever

0

Ziekteverzuim heeft lang niet altijd te maken met lichamelijke klachten. Dat werkstress beroepsziekte nummer één is, zal inmiddels bekend zijn. Maar ook factoren die in het privéleven spelen, kunnen een belangrijke oorzaak van verzuim zijn. Schulden, bijvoorbeeld.

Zo concludeerde arbodienstverlener Capability naar aanleiding van eigen onderzoek dat er in 60 procent van de verzuimgevallen meer aan de hand is dan een griepje of andere lichamelijke kwaal. Omdat het voor werkgevers vaak niet duidelijk is waarom een medewerker zich ziek meldt, wordt vaak niet snel een oplossing voor het probleem gevonden.

Schaamte voor schulden

Een van de redenen dat werknemers met schulden vaker verzuimen is schaamte, volgens Titus Kramer, directeur van Capability. ‘Uit schaamte houden medewerkers de reden van hun verzuim verborgen terwijl werkgevers op hun beurt niet doorvragen. Dat kan deels te maken hebben met de wet, waarin de privacy van de werknemers wordt gewaarborgd. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld alleen vragen wanneer de werknemer denkt weer aan de slag te gaan’, vertelt Kramer. Ondanks deze wet zouden werkgevers volgens Capability een grotere rol moeten spelen bij het voorkomen en bestrijden van het verzuim van een werknemer. Kramer: ‘Het is erg belangrijk om het probleem te achterhalen en samen een oplossing te vinden en hieraan te werken.’

Communiceer met werknemers

Schulden bij werknemers uiten zich niet alleen in meer verzuim, maar ook in productiviteitsverlies en bovendien kost het een werkgever ook tijd. Hoe signaleer je als werkgever dat een werknemer financiële problemen heeft? P&Oactueel onderzocht al eerder welke invloed financiële problemen op verzuim hebben. Annemarie Koop, persvoorlichter van het Nibud zei daarover in oktober: ‘Een loonbeslag is het duidelijkste teken. Maar dat betekent in feite dat die werknemer al een tijdlang met financiële problemen kampt. In het stadium daarvoor kun je het aan een werknemer merken doordat deze zich bijvoorbeeld frequenter ziek meldt, door concentratieproblemen, door vermoeidheid op het werk die te wijten is aan slechter slapen, maar ook door fraude of diefstal. Natuurlijk kunnen al deze verschijnselen ook een andere oorzaak hebben. Daarom is het van belang om goed met de werknemer te communiceren.’

Als je eenmaal weet dat schulden de reden zijn dat een werknemer vaker verzuimt, kun je diegene helpen door bijvoorbeeld een financieel adviseur in te schakelen. ‘Door deze tussenpersoon halen we het probleem tegelijkertijd uit de werkgever-werknemer-sfeer’, geeft Bert de Jonge, HR-manager bij KwikFit, als tip.

Lees ook: Schuldenaren met uitkering vinden moeilijk baan en Verzuim veel kostbaarder dan bedrijven denken

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.