Schippers komt niet aan geld extra personeel

0

Ondanks forse tegenvallers bij de voorjaarsnota, wil minister Edith Schippers (Volksgezondheid) niet aan het geld komen dat is gereserveerd voor het aantrekken van twaalfduizend extra verzorgenden.

Op aandringen van de Tweede Kamer verzekerde Schippers donderdag dat ze staat voor het beloofde extra personeel in de zorg voor ouderen en gehandicapten. ,,Het is een van de prioriteiten die niet voor niets in het regeerakkoord staat. Ja, die twaalfduizend extra mensen komen er. We maken er geld voor vrij. Dat hebben we afgesproken en dat gaan we de komende vierenhalf jaar gewoon doen.‘’

GroenLinks, PvdA, SP en D66 vroegen zich af of het plan niet dreigt te stranden door de aangekondigde forse overschrijdingen van naar verluidt zeker 1,5 miljard euro. De partijen wilden ook voorkomen dat het geld ,,weglekt’’ en wordt besteed aan machines als tilliften of verdwijnen in financiële buffers van de instellingen.

Vanaf volgend jaar komt er geld beschikbaar (600 miljoen euro) voor extra zorgpersoneel. Schippers ,,vecht ervoor” om de belofte waar te maken. Eerder gaf ze aan dat dit nog niet zal meevallen, omdat ze nu eenmaal geen blik personeel kan opentrekken. Donderdag was ze optimistischer dan bijvoorbeeld GroenLinks. Deze partij voorziet dat pas in 2014 al het extra personeel er tegelijk bijkomt, omdat de eersten pas in 2012 aan hun twee jaar durende opleiding beginnen.

De minister ziet meer mogelijkheden om mensen in de zorg aan de slag te krijgen. De opleidingen zitten vol, je kunt mensen bijscholen, omscholen, geschoold personeel terughalen dat elders is gaan werken en veel deeltijdwerkers kunnen wellicht wat meer gaan werken, somde Schippers op. Ze benadrukte dat ze goed geschoold personeel wil dat wordt betaald en geen mantelzorgers.

Lees ook:
> ‘Extra personeel in zorg nauwelijks haalbaar’
> Schippers niet concreter over extra personeel
> Werving extra personeel zorg wordt moeilijk

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.