Rutte wil af van fatalisme over 50-plussers

7

Premier Mark Rutte wil af van het idee dat oudere werknemers alleen als probleemgeval moeten worden gezien, voor wie geen ruimte meer is op de arbeidsmarkt.

Het kabinet wil in overleg met vakbonden en werkgevers zorgen voor een ,,positieve impuls” voor deze groep. Als ze werkloos worden, moeten ze hulp krijgen bij het zoeken van een nieuwe baan en het moet voor bedrijven aantrekkelijker worden hen in dienst te nemen, zei hij dinsdag tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer.

Rutte erkende dat ouderen moeilijk aan de slag komen. Anderzijds komen er jaarlijks 800.000 banen vrij, die voor een deel ook door 50-plussers worden ingevuld, zei hij.

Rutte verdedigde het nivelleringsbeleid, waarop in de Senaat veel kritiek is. Volgens de premier is het ,,niet onredelijk” dat de lagere inkomens worden ontzien bij de bezuiniging van in totaal 45 miljard die het kabinet wil doorvoeren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Over sec de term fatalisme verwijs ik toch graag even naar bv lcb.nl/2011/index.php/fatalisme/

  Goed dat ermee aan de gang wordt gegaan. Doemdenken kan overigens zeer snel omslaan met herkenbare plannen, adequate maatregelen en sterk leiderschap.
  Moet wel ff anders aangepakt dan die inkomensafhankelijke zorgpremie.

  Is dit iets?
  – Geef multinationals alleen vennootschapsbelastingreductie als ze werkgelegenheid scheppen en belast ze anders (dus zeker geen kwijtschelding);
  – creeer een fiscale Europese unie met uniforme minimumbelasting tarieven- voor iedereen!, maw pak kapitaalvlucht aan;
  – focus op de echte jobcreators, namelijk het MKB en bied hen ondersteuning in fiscale sfeer (loonbelasting ipv vennootschapsbelasting zorgt voor circulatie werkgelegenheid en dus consumentenbesteding);
  – bied werkgelegenheid scheppend kapitaal voordelen in de vennootschapsbelasting en belast degenen die dat niet of minder doen;
  Er is vast wel een team knappe fiscalisten/economen die een min/max schaal kan bedenken.

 2. Oudere werkloze op

  Ik ben 3 jaar werkeloos door een faillissement. Onschuldig dus. Ik solliciteer me kapot, maar krijg niet eens antwoord op mijn brieven. Het UWV doet niets voor mij. Je verandert om de haverklap van werkcoach, maar krijgt de kans niet ze te ontmoeten. Je moet alles maar via een Werkmap doen op een site die zeer storing gevoelig is.Wat mij betreft is het UWV een instituut dat er meteen mee kan stoppen! Rutte: kijk eens naar wat er werkelijk aan de hand is in dit land! Dan heb ik nog het ‘geluk’ gehad dat ik na 42 jaar hard werken 38 maanden ww mocht ontvangen. Na januari krijg ik helemaal niets meer. Ik moet het dan van mijn reserves doen en eventueel mij aansluiten bij de steeds langer wordende rij mensen bij de Voedselbank. En dat na 42 jaar werken!!! Ik moet niet denken aan de mensen van 55 jaar en ouder die straks worden afgescheept met 1 jaar ww. Ik zou willen dat mensen die niet goed op de hoogte zijn van wat er werkelijk aan de hand is eens een jaar van de Voedselbank afhankelijk worden. En dan hebben zij nog geluk, want na dat jaar keren zij zonder blikken en blozen terug naar het rijke leventje (zie de familie Froger). Armoede proeven is wat anders dan armoede hebben!

 3. Een positieve impuls van Rutte: een nieuwe SIRE-campagne? Is natuulijk al een jarenlang bekend probleem. Maar de overheid blijft werken met modale werknemers, een maakbare arbeidsmarkt, verouderde plaatjes zoals het krijgen van vaste banen. Een echte vernieuwende aanpak, zoals het verschuiven van baan naar werkzekerheid, evt met een vleugje Melkertbanen, blijft achterwege. Het probleem van een stagnerende arbeidsmarkt voor ouderen waarin flexibiliteit bij veranderen van baan door onzekerheid over behoud van een nieuwe baan onmogelijk gemaakt wordt, en het slechte perspectief voor ouderen die hun baan verliezen. Ben inmiddels 62 en ik wacht (teer in op mijn reserves) tot ik 65 ben en misschien weer goedkoop genoeg ben.

 4. Interessant dat Rutte aangeeft dat er 800 duizend nieuwe banen zijn. Kortom morgen heeft iedereen een baan. Raar dan dat de werkloosheid oploopt. De premier heeft het denk ik over het aantal Nederlanders die jaarlijks van baan wisselt. Maar dan heb je het ook over scholieren die een ander zaterdag baantje krijgen, mensen met korte tijdelijke contracten, en vooral interne opvullingen van banen. Kortom die opmerking schept een nogal rooskleurig beeld. Maar het is duidelijk, geen doemdenken maar positief denken. En dat is waar het omgaat als je solliciteert. Want wie zit nou op een sollicitant te wachten die met een grafstemming zich wil aanbieden op een openstaande post. Neemt niet weg dat er ruim 532 werkzoekenden zijn geregistreerd door UWV. Tel daarbij nog op de aantallen mensen zonder uitkering die solliciteren (bijvoorbeeld omdat ze geen uitkering meer hebben), langdurig zieken die weer mogen werken, etc. Dan is dat getal van 800 duizend opeens een stuk minder rooskleurig. Als je nagaat dat bedrijven het nu vooral proberen uit te zingen tot de crisis voorbij is met de bestaande bezetting dan is het duidelijk dat het vinden van ??n van die 800 duizend ‘nieuwe’ banen geen sinecure is. Bovendien zou het best eens kunnen zijn dat recruiters toch vooral mikken op mensen met pakweg 10 jaar ervaring, 35 jaar en die een stuk goedkoper zijn om onderaan open gevallen plaatsen in de organisatie op te vullen. Dan smelten je kansen als oudere werkzoekende (vanaf 50 trouwens al) als sneeuw voor de zon weg. We zullen ons in Nederland toch moeten realiseren dat er simpel weg onvoldoende banen zijn om iedereen full time werk te geven.

 5. Jenny Le Large op

  Inderdaad @Freek, je benoemt het eerste probleem in je laatste zin: Er zijn onvoldoende banen in Nederland en dat wordt iedere maand alleen maar slechter. Houd er rekening mee dat dit niet alleen geldt voor 50+ (ik spreek soms over 40+). Ook de jongeren, hbo- en wo-afgestudeerden dreigen nu ook langdurig werkloos te raken of komen op mbo-werkplekken terecht. Weer een indirecte dreiging voor de (startende) en ervaren mbo-ers, die misschien nooit meer aan het werk komt. Het is zo jammer dat deze discussie nu al een jaren duurt en er nu pas een erkenning is. Voordat er enkele besluiten worden genomen (met de vraag of wel de efficiente besluiten genomen worden) zijn we zo weer een jaartje verder …..

 6. Al enige tijd wil DenHaag de AOW leeftijd verhogen, alsof dat een doel op zich is. Men denkt de kosten op die manier susstainabel te maken, maar blijft het probleem dat men creert verwaarlozen. Mark Rutte mag dan vinden dat het fatalisme averechts werkt, maar doet er niets aan. Het probleem dat gecreert wordt is niet alleen dat ouderen niet meer aan werk komen, ook jongeren. Immers de mensen die hun baan houden behouden die voor langere tijd (ze moeten wel). Dus door het optrekken van de AOW, versoepelen van arbeidsrecht wordteen abeidsmarkt net zo stroef als de woning markt. Een advies: begin niet met creeren van een probleem, begin bij de oplossing en creer banen.

 7. Mopper, mopper, mopper, godverdomme mopper… Wees creatief! Ga niet soliciteren maar bedenk iets waar (nog) geen vraag naar is en maak of organiseer dit prouct/dienst en je hebt genoeg te doen om weer lekker aan de slag te gaan en genoeg inkomen om weer lekker van te leven. Als 50+ser ben je afgeschreven als je jezelf afschrijft. Met een “grafstemming” gaan solliciteren, dat is VOLSTREKT zinloos. 50+sers hebben vaak: meer kennis, meer ervaring, betere opleiding, maak van die eigenschappen gebruik. KOM OP ACTIE van je zelf, niet van de overheid, niet van het UWV, maar van jezelf!