Ruim duizend taps bij personeel AIVD en MIVD

0

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en zijn militaire tegenhanger MIVD hebben in 2009 ruim duizend taps uitgezet onder hun eigen medewerkers.

In een brief aan de Tweede Kamer meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken mede namens Defensie woensdag dat het gaat om 1078 taps van de AIVD en 53 van de MIVD.

Het departement antwoordt dit op vragen van het SP-Kamerlid Ada Gerkens. Het is niet duidelijk hoeveel personeelsleden precies zijn getapt, maar het zijn er waarschijnlijk minder dan de aantallen taps, omdat mensen verscheidene telefoons kunnen hebben of van nummer wisselen. Uit de brief valt niet op te maken of het gaat om telefoon- of internettaps.

Het aantal afluisteroperaties onder personeel van de veiligheidsdiensten is een fractie van het totale aantal taps dat politie en justitie inzetten; dat zijn er jaarlijks vele duizenden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.