Relevante weblogs zoeken

0

Als HR-professional moet je op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Daarvoor lees je magazines zoals P&Oactueel. Maar natuurlijk zijn ook de talrijke websites en weblogs  een soort dagboeken c.q. nieuwssites waarop nieuws, opinie en discussie elkaar afwisselen  een rijke bron van informatie. Zij helpen u uw kennis up to date te houden en uw mening te scherpen.

Iedereen heeft wel één of meerdere favoriete sites die regelmatig met een bezoek vereerd worden. Maar er zijn tientallen relevante sites. Die hoef je natuurlijk niet steeds allemaal te bezoeken. Voeg ze middels RSS toe aan je Reader, zoals omschreven in P&Oactueel nummer 4 van dit jaar. Zo kunt u op een efficiënte manier het nieuws scannen. 

Er zijn verschillende manieren om relevante blogs te vinden. Natuurlijk start u met vragen aan uw collega’s en vakgenoten die u spreekt welke blogs zij lezen. Een goede start. Hieronder beschrijf ik 4 methoden om online blogs en websites te vinden die u gaan voorzien van het allerlaatste P&O-nieuws en meningen over ontwikkelingen op HR- en recruitmentgebied .

Methode 1: ga naar uw favoriete blog of website. Vaak geven deze weer suggesties over andere interessante websites. Vaak heten dergelijke suggesties ‘links’ of ‘blogroll’. Op HRlog.nl staat onderstaande lijst. Door deze links te volgen en daar hetzelfde kunstje te herhalen, breidt het aantal weblogs en sites dat u kunt gaan volgen zich snel uit.  
 
Methode 2: Google heeft een zoekmachine specifiek voor blogs: http://blogsearch.google.nl. Hier kunt u zoeken op onderwerpen die voor u relevant of interessant zijn. Dat kan dus een algemene term zijn als ‘HRM’, iets specifieker ‘strategische HRM’, maar ook ouderschapsverlof of personeelsplanning. Meestal is het verstandig resultaten te sorteren op datum. U krijgt dan de meest recente berichten eerst. 

Methode 3: Gebruik gespecialiseerde blogsearch-zoekmachines. Voorbeelden zijn Technorati, Blogpulse, Twingly, SocialMention en IceRocket. Al deze zoekmachines werken op dezelfde manier. Op de homepage staat een zoekbox waar u de gewenste term kunt intypen. Binnen enkele milliseconden krijgt u dan de resultaten. Algemenere termen leveren hier – omdat het geen Nederlandse zoekmachines betreft – vaak meer resultaten op. 

 
Methode 4: Uiteraard kan ook gewoon via algemene zoekmachines zoals Google, Yahoo of Vinden.nl gezocht worden naar relevante sites. Echter, niet alle blogs komen terug in de resultaten van deze zoekmachines (ook  in Google niet). U kunt er voor kiezen eerst de blogzoekmachine van Google te gebruiken en daarna de ‘gewone’ zoekmachine om te kijken of u nog interessante resultaten heeft gemist. Wilt u alleen Nederlandse websites vinden, vink dan ‘Zoeken in pagina’s in het Nederlands’ aan. Vooral handig als u op Engelstalige termen als Human Resources of Recruitment zoekt. 

Heeft u eenmaal voor u interessante sites en blogs op een rijtje gezet, dan komen daar in de loop der tijd vanzelf nieuwe en relevante websites bij. Immers, de sites die u reeds volgt verwijzen naar berichten op andere sites en recenseren nieuwe initiatieven. Het is dan een koud kunstje deze site bij uw favorieten te zetten of via RSS automatisch updates binnen te krijgen.

Veel leesplezier!

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.