PvdA wil zwaardere eisen toekomstige leraren

0

Wie leraar wil worden, zou bij zijn of haar eindexamen op de middelbare school geen onvoldoende meer mogen hebben voor Nederlands en wiskunde.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis maandag.

Door hogere eisen te stellen aan studenten die leraar willen worden, moet de kwaliteit van de docenten worden verbeterd. ,,Nu is het in theorie mogelijk dat een student met een 4 voor Nederlands aan de lerarenopleiding begint. Ik vind dat een onwenselijke situatie”, stelt het Kamerlid.

Ook moeten scholen hun toelatingstest kunnen verzwaren. ,,Nu kunnen studenten de test in juni van het lopende schooljaar soms nog overdoen. Dan heb je dus geen selectie aan de poort”, zegt Mohandis. Hij wil beginnen met het verscherpen van de toelatingseisen op de pabo, maar uiteindelijk moeten de teugels ook aan het begin van de andere docentenopleidingen strakker worden aangetrokken.

De Onderwijsraad wees er vorige week nog op dat meer moet worden ingezet op de kwaliteit van leraren. Zo zouden er minder onbevoegde docenten voor de klas moeten staan en moeten er meer hoger opgeleide docenten komen.

Ook Mohandis wil dat meer docenten met de juiste papieren voor de klas komen te staan. ,,De focus moet meer liggen op het verbeteren van docenten. We moeten dingen aanpakken die jarenlang normaal zijn gevonden.” De PvdA’er pleit er dan ook voor om docenten te verplichten om hun bevoegdheden te registeren. Nu is het lerarenregister nog vrijwillig.

Verder wil Mohandis dat docenten allemaal ‘ict-bekwaam’ zijn, omdat technologie een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de samenleving. Hij wil af van docenten die niet weten hoe ze met een digitaal schoolbord of een tablet om moeten gaan. Zo’n eis moet worden vastgelegd in de wet, vindt hij, net als andere bekwaamheden zoals didactiek en pedagogiek.

De Inspectie voor het Onderwijs moet bij controles bovendien ook de bevoegdheid en bekwaamheid van docenten meenemen in het eindoordeel over een school, stelt Mohandis.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.