Oudere werknemer wil vooral zinvol werk

2

Oudere werknemers vinden het vooral belangrijk om zinvol en interessant werk te doen. Promotie en een hoger salaris vinden zij, vergeleken met hun jongere collega’s minder belangrijk.

Dat blijkt uit onderzoek waarop econome Dorien Kooij dinsdag promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Kooij onderzocht hoe motivatie op de werkvloer verandert met de leeftijd. Zij ontdekte dat een goede gezondheid en het gevoel toekomstperspectief te hebben, in belangrijke mate bijdragen aan de motivatie van ouderen om langer door te werken. Zij vinden het ook belangrijk zich te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door training.

Die kennis kan organisaties helpen oudere werknemers te motiveren en te behouden. Dat is belangrijk omdat de beroepsbevolking vergrijst, aldus de promovenda.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Richard Koopman / Zynn op

  Dit geldt niet alleen voor ouderen (alsof het andere levensvormen zouden zijn van de planeet Gnorq….)
  Iedereen is happy met zinvol werk. Universeel en van alle leeftijden. En wat zinvol is is een individuele kwestie. Zaak dus om duidelijk voor jezelf te maken wat zinvol is en daar vooral actief mee aan de slag te gaan. Zinvol werk begint bij jezelf (en dus niet bij je leidinggevende of je organisatie).

 2. “een goede gezondheid en het gevoel toekomstperspectief te hebben, in belangrijke mate bijdragen aan de motivatie van ouderen om langer door te werken.” is in mijn visie eigenlijk de belangrijkste regel in dit verhaal. Dat geldt, denk ik, zowel voor oud als voor jong, hoewel naarmate men ouder wordt de kansen op (chronische) ziekten wat groter wordt.
  Verwijzend naar het artikel over “Oudere werknemers vitaler” zou ik de discussie over het al dan niet langer werken m.n. eens willen richten op deze kant van de zaak.
  Ik ben 56, heb meerdere chronische problemen (al sinds jaren) waarbij de klachten geleidelijk verergeren. Ik zou graag door willen werken, maar op het moment zit ik in de WW omdat mijn vorige werkgever vond dat mijn ziekteverzuim te hoog was. Er werd echter weinig tot niets gedaan aan het voorkomen en/of verbeteren van de problemen. Zo was er amper gelegenheid om gericht en onder begeleiding iets aan fitness te doen om zodoende meer vitaliteit op te kunnen bouwen.
  Over het algemeen vind ik, dat er veel te weinig wordt gedaan aan preventie van een “te vroege” uitval van werknemers.

  Het eisen van inzet van de werknemers zonder daar iets tegenover te stellen demotiveert mensen inderdaad. Een financiele prikkel is er vaak al niet meer, baanzekerheid is ook al dubieus en vaak valt de menselijke factor binnen bedrijven al weg … Al vind je je werk n?g zo zinvol, van de kant van de werkgever zal er toch ook nog iets tegenover moeten staan om het zinvol te houden.