Ook Koninklijke Bibliotheek tekent ‘Talent naar de Top’

0

De Koninklijke Bibliotheek heeft het charter ‘Talent naar de Top’ getekend. Doel is om meer vrouwen in topposities in de organisatie te krijgen.

Volgens hoofd beleidszaken Mariëtte Roelvink doet de Koninklijke Bibliotheek het nu al erg goed als het gaat om diversiteit naar vrouwen: ‘We hebben 52 procent vrouwen in dienst en 48 procent mannen. Ook het aandeel van vrouwen in de middelste en hoogste regionen van de organisatie is vrij hoog, rond de helft. Als je dat afzet tegenover andere bedrijven, dan scoren we dus al redelijk goed. Dat komt doordat de bibliotheek vooral alfa en gamma-mensen aantrekt, en dat zijn over het algemeen meer vrouwen.’

Waarom dan toch het charter? Wat is de toegevoegde waarde nog? ‘In het bestuurscollege zitten 3 mannen en 1 vrouw, en in de directie is dat op dit moment 1 op de 5. In de hoogste top kan het dus nog veel beter. De instroom en het behoud zijn bij ons op orde, we gaan nu aandacht besteden aan de doorstroom naar de top. We hebben bijvoorbeeld een traineeprogramma waar 14 mensen aan deelnemen, 11 daarvan zijn vrouwen. Bovendien gaan we de ongeschreven regels nu opschrijven, zodat het voor ons ook echt een stimulans wordt ernaar toe te werken. Het charter is vooral een afspraak met jezelf.’

Talent naar de Top

Stichting Talent naar de Top streeft ernaar man/vrouw-diversiteit aan de top van organisaties te verhogen. Dit door werkgevers te overtuigen en stimuleren om de toestroom, doorstroom en het benoemen van het aantal vrouwen aan de top te bevorderen. De stichting is onafhankelijk en wordt ondersteund door de overheid (OC&W en EZ).

Partners

De Koninklijke Bibliotheek tekende het charter als een van de werkgevers binnen de onderzoeksinstellingen (WVOI). Deze maand tekenen ook de andere WVOI-werkgevers – CWI, FOM, NIOZ en NWO-werkgever – het charter.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.