Ontwerp een goed inwerkprogramma

2

Natuurlijk heb je de juiste persoon voor een functie aangenomen. Maar hoe maak je deze persoon nu het snelst vertrouwd met de specifieke procedures van de organisatie en de inhoud van de functie?

De uitgangspunten voor een effectief inwerkprogramma:

 • Herinner nieuwe medewerkers eraan waarom ze aangenomen zijn. Het was hun positieve houding. Vertel ze dat je dat iedere dag weer wilt zien.
 • Vertel waarom je iets doet, bijvoorbeeld deze inwerktraining. In de training moeten ook fun-elementen zitten en leuke, praktische oefeningen.
 • Zet trainers in. Niet iemand van HR, maar managers of uitstekend functionerende medewerkers met een voorbeeldrol.
 • Train de trainer. Zorg dat trainers de juiste kennis en vaardigheden hebben om de trainersrol in te vullen. Stel de juiste materialen beschikbaar.
 • Verdeel een functie in taken. Deze taken worden in de training geoefend.
 • Neem altijd klantenservice op in het trainingsprogramma. In iedere functie is er wel contact met ‘klanten’. Zorg dat nieuwe medewerkers weten dat klanttevredenheid zeer belangrijk is en vertel hen hoe ze dat in hun functie tot uiting kunnen laten komen.
 • Begin met een training, voordat de medewerker daadwerkelijk aan de slag gaat.
 • Moedig eigen persoonlijkheid aan. Iedere medewerker moet de functie vervullen op een voor hem of haar natuurlijke manier. Dit betekent eigen inbreng. Medewerkers moeten een functie vervullen op een wijze waarop ze zich op hun gemak voelen. 
 • Blijf nieuwe medewerkers in ieder geval een jaar volgen. Geef hen feedback. Geef complimenten als het goed gaat en biedt extra ondersteuning als dingen verbeterd kunnen worden.

Lees meer over het ontwerpen van een effectieve introductietraining op Smartblog on Workforce

Meer Mediascan »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Cindy Neyndorff op

  Prima artikel. Ik mis alleen een planning. Een inwerkprogramma wordt nog beter als er een tijdschema is opgenomen. Zo weet de werknemer waar hij aan toe is en kunnen betrokkenen hun tijd beter indelen. Ik behandel dit onderwerp ook in mijn leidraad Praktisch Personeelsmanagement voor kleine bedrijven.