Ongezond werk in wegenbouw aangepakt

0

Het werk in de grond-, weg- en waterbouw moet gezonder en veiliger, vindt de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie.

Inspecteurs gaan daarom de komende tijd meer controleren bij het straten maken, onderhoud van spoorwegen, het leggen van kabels en leidingen, heien en andere andere funderingswerkzaamheden.

Dat heeft de Inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdag bekendgemaakt. Het ziekteverzuim na een arbeidsongeval was in deze sector in 2010 met 8,1 procent ruim twee keer hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook heeft een kwart van het personeel gezondheidsklachten door het werk. Zo heeft ruim 36 procent last van pijn en stijfheid in de ledematen en 42 procent heeft rugklachten.

De inspectie wil samen met de branche deze slechte scores in 2016 hebben teruggedrongen. In de sector zijn ongeveer 11.000 bedrijven actief met in totaal 75.000 werknemers. De helft van het personeel werkt aan aanleg en onderhoud van wegen.

Er is vaak sprake van onveilige situaties, omdat werkplekken tijdelijk zijn en steeds opnieuw worden ingericht. Ook is niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden, omdat veel met onderaannemers wordt gewerkt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.