Onderzoeksresultaten over programma’s voor erkenning van medewerkers

0

De Amerikaanse Society for Human Resource Management laat ieder half jaar een onderzoek verrichten naar actuele HR-thema’s.

In het onderzoek dat januari 2012 werd afgerond geven 770 HR-professionals van organisaties met meer dan 500 medewerkers antwoord op vragen over onder andere de erkenning van medewerkers.

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek:

 • Wat zijn momenteel de belangrijkste uitdagingen met betrekking tot personeel?
  Bijna tweederde (63%) van de organisaties geeft aan dat de betrokkenheid van medewerkers een grote  uitdaging is, gevolgd door het behoud van personeel (57%) en effectieve performance management (51%).
 • Meten organisaties de mate van betrokkenheid van het personeel?
  Minder dan de helft (42%) doet dit. De meest gebruikte methode om betrokkenheid te meten is onderzoek, op de voet gevolgd door exit-interviews.
 • Verschillen organisaties die betrokkenheid meten van organisaties die dat niet doen?
  Organisaties die betrokkenheid meten belonen hun medewerkers vaker op basis van hun prestaties. Bovendien erkennen en waarderen managers bij deze organisaties (de prestaties van) hun medewerkers.
 • Werken organisaties met programma’s voor erkenning van medewerkers?
  Ongeveer driekwart van de organisaties (76%) wel. Nog eens 5% geeft aan dat een dergelijk programma in de komende 12 maanden geïmplementeerd wordt. Organisaties geven in meerderheid aan dat deze programma’s in lijn zijn met de organisatiewaarden.
 • Meten organisaties de opbrengsten (ROI) van hun erkenningsprogramma’s?
  Slechts 15% geeft aan de ROI van een dergelijk programma te meten. De organisaties die aangeven dit te meten doen dit door het bekijken van retentiecijfers (74%), de financiële resultaten van de organisatie (61%) en de productiviteit van  medewerkers (60%).
   

De onderzoeksresultaten, weergegeven in een powerpoint-presentatie (34 dia’s), kunnen bekeken worden op de site van SHRM.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.