Nieuw bordspel brengt HR-risico’s in kaart

1

Het spel The Big Risk Game krijgt dit najaar een eigen HR-variant. Met het spel kunnen bedrijven kijken wat de grootste HR-risico’s zijn en welke tegenstrategieën gebruikt kunnen worden.

The Big Risk Game is een bordspel dat advocatenkantoor Allen & Overy in 2010 op de markt bracht. Doel van het spel is om de impact en waarschijnlijkheid van bepaalde risico’s in kaart te brengen, en daarover in de organisatie het gesprek aan te gaan. Uiteindelijk moet je tot overeenstemming komen over de belangrijkste HR risico’s binnen de eigen organisatie en de methoden om die risico’s te beheersen.
Volgens Valeri Berns was het hoog nodig dat er ook een HR-edition kwam: ‘Personeel wordt de komende jaren een van de belangrijkste factoren als het gaat om het halen van bedrijfsdoelstellingen. Het is echt de vraag hoe je optimaal je menselijke kapitaal kunt inzetten. Een risicospel is passend, HR is de komende jaren één groot risico.
De makers hebben het spel aangepast en de risico’s voor HRM in kaart gebracht: ‘Zaken als Employer Branding, doelgroepkennis, nieuwe werken, impact social media op werving, medewerkerstevredenheid, employability en ontslag zijn in het spel verwerkt.

Spel

Bij het spelen van het spel gaat het erom hoe verschillende disciplines binnen een bedrijf een bepaald risico inschatten, qua impact en waarschijnlijkheid. Risico’s kunnen bijvoorbeeld zijn: ongewenst verloop, vergrijzing, ziekteverzuim en ontevredenheid van medewerkers. ‘Neem als businesscase een order van 3 miljoen euro voor een bepaald bedrijf. In de eerste ronde, die iedereen thuis doet, gaat ieder voor zich na wat de mogelijke risico’s en impact daarvan zijn. Daarna speel je met z’n allen het spel waarbij je tot overeenstemming moet komen over de belangrijkste risico’s. Een risico zou in dit fictieve voorbeeld kunnen zijn dat je de 20 extra mensen (om de klus te doen) helemaal niet kunt aantrekken. Vervolgens ga je op zoek naar mogelijke beheersmethoden. Na het spel heb je een gezamenlijke focus met doelen en kun je er een tijdspad aanhangen.

Multidisciplinair

Het spel moet gespeeld worden met verschillende afdelingen, zegt Berns: ‘Anders heb je het risico dat een business case door alle afdelingen afzonderlijk wordt aangepakt. HR benadert het zus, de afdeling inkoop zo, en de directie en lijnmanagers doen het weer op een andere manier. Met dit spel doet iedereen mee om een gezamenlijke strategie te ontwikkelen. Het is ook een goede manier om HR als businesspartner op de kaart te zetten.’

Ontwikkeling

Het spel is nu in ontwikkeling en is in het derde kwartaal waarschijnlijk klaar. Het spel kan gespeeld worden met vier teams, van elk drie tot zes mensen. Het spel is niet te koop in de winkel. Gecertificeerde trainers begeleiden het spel en zorgen dat de vertaalslag van operationele problemen en risico’s naar tactische en strategische oplossingen gemaakt wordt.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Zeer interessant artikel. Nu ik de HRM studie volg zou ik graag aanwezig willen zijn bij zo’n spel als leertraject. Ik vind het echt een super idee.