Nibud verontrust over leengedrag huishoudens

0

Nederlanders zijn in de afgelopen jaren meer gaan lenen. Vooral het aantal ‘informele leningen’ is gestegen. Bijna een op de tien huishoudens leende in 2011 geld bij familie of vrienden, terwijl in 2009 nog maar 5 procent dat deed.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Geldzaken in de praktijk‘ van het Nibud, het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting. Het Nibud concludeert op basis van het onderzoek dat ‘de leencultuur in Nederland is doorgeslagen’.
 
In 2011 hadden ruim 3,7 miljoen huishoudens een lening (de hypotheek niet meegeteld). Jongeren en mensen met kinderen lenen het vaakst, bij een bank (23 procent) of bij vrienden en familie (9 procent).

Volgens het Nibud leenden in 2009 minder mensen geld en waren er toen ook minder mensen met een schuld op hun creditcard. Verder blijkt een op de vijf huishoudens elke maand rood te staan. Van die groep heeft 73 procent een lening en 70 procent van hen ziet bijvoorbeeld dat automatische incasso’s worden geweigerd.
 
In 2009 leende ruim 40 procent meer dan 2000 euro, in 2011 deed meer dan 50 procent dat. Bij het Nibud vinden ze die stijging verontrustend. Te veel huishoudens zouden gebukt gaan onder een lening en een op de vijf huishoudens geeft aan dat er geleend gaat worden als er niet genoeg geld is voor een bepaalde aankoop.
 
Het instituut zegt samen met onder meer overheid, banken en consumentenorganisaties te willen bezien hoe de huidige leencultuur kan worden doorbroken. Een landelijke campagne zou kunnen helpen consumenten bewuster te maken van de gevolgen die een lening heeft op lange termijn, denkt het Nibud.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.