Nepglimlachen verslechtert humeur

2

Wie glimlacht zonder zich echt blij te voelen, verslechtert zijn humeur. Mensen die aan fijne dingen denken zoals een vakantie en daardoor gaan glimlachen, verbeteren juist hun humeur.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University in de Verenigde Staten.

,,Werkgevers denken wellicht dat simpelweg hun werknemers laten glimlachen goed is voor het bedrijf, maar dat is niet per se het geval,” zegt Brent Scott, één van de onderzoekers. ,,Glimlachen alleen om het glimlachen kan leiden tot emotionele uitputting en ziekmelding.”

De wetenschappers onderzochten een groep buschauffeurs, een van de beroepen waarbij het gewenst is vriendelijk te glimlachen naar klanten. Het bleek dat de buschauffeurs die alleen aan de buitenkant blijdschap toonden, een slechter humeur hadden en zich vaker ziek melden. Met name bij vrouwen was het effect van nepglimlachen groot.

Lees ook:
> Werkgever moet actief beleid overbelasting voeren
> Werknemer: sociale werkomgeving belangrijkst

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Een helder artikel.

    Alleen wat is ECHT tegenwoordig? Zijn we met z’n allen meer sociaal gehandicapt geworden? Wat betekent sociaal-vaardig tegenwoordig? Betekent dit dat je precies doet wat de ander verwacht dat je zegt en doet (en laat! ) ??
    Wie is dan die ander?
    Dat bent u zelf. Aan u de keuze.