‘Meer fraude bij bedrijven tijdens vakantie’

0

Tijdens de vakantieperiode neemt fraude binnen bedrijven toe. Managers maken onvoldoende beveiligingsafspraken met plaatsvervangers voordat ze met vakantie gaan.

Dat meldde Hoffmann Bedrijfsrecherche dinsdag. Volgens Hoffmann-directeur Richard Franken lijden Nederlandse bedrijven tijdens de vakantieperiode honderdduizenden euro’s extra schade als gevolg van fraude.

Het bedrijfsrecherchebureau ziet dat bedrijven niet de tijd nemen om extra ingehuurde parttimekrachten van de beveiligingsmaatregelen op de hoogte te brengen. Ook vormt het delen van de code van het alarmsysteem met inhuurkrachten een risico, zegt het bureau. Toch is de alarmcode van bedrijven vaak breed bekend en vergeten bedrijven bovendien de code na de vakantie weer te wijzigen, concludeert Hoffmann.

Volgens Richard Franken speelt de recessie ook een belangrijke rol in de recente toename van fraude binnen bedrijven: ,,Werknemers die bijvoorbeeld hebben ingeleverd op vakantiegeld of wier baan op de tocht staat, gaan eerder frauduleus gedrag vertonen.” Tegelijkertijd is de werkdruk voor leidinggevenden toegenomen, waardoor zij minder toekomen aan toezicht op de werkvloer, aldus Franken.

Franken adviseert bedrijven de risico’s duidelijk in kaart te brengen. Managers hebben vaak geen idee waar het fout kan gaan en komen er vaak veel te laat achter als er daadwerkelijk is gefraudeerd, merkt de directeur op. Ook de doorlichting van tijdelijke medewerkers kan beter, aldus Franken.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.