‘Mannen ambitieuzer dan vrouwen’

4

Ruim de helft van de Nederlanders vindt zichzelf ambitieus. Mannen vinden dat vaker dan vrouwen. Ambitie blijkt daarnaast niet het hele leven te groeien: wanneer mensen 45 jaar worden, is dat voor veel mensen een keerpunt.

Dat blijkt uit de Ambitiemonitor van opleidingsvergelijker Springest.nl en NIDAP, waaraan 1.004 respondenten deelnamen.

Ambitie

Ruim 65 procent van de mannen vindt zichzelf ambitieus, in tegenstelling tot 52 procent van de vrouwen. 8,2 procent van de Nederlanders vindt zichzelf zelfs zeer ambitieus. Daarnaast zijn mannen ook vaker tevreden over hun werk dan vrouwen, zij waarderen hun werk vaker met een tien.
Volgens Ruben Timmerman, oprichter van Springest, is het moeilijk te beoordelen of vrouwen daadwerkelijk minder ambitieus zijn dan mannen. ‘Wellicht zijn vrouwen gewoon kritischer op zichzelf en hun werk of lopen ze vaker tegen obstakels aan. Ook kan het zijn dat ze zichzelf als minder ambitieus percipiëren, terwijl ze het wel zijn. Voor mannen is het wellicht gebruikelijker om te zeggen: “Ik ben een man, natuurlijk ben ik met mijn carrière bezig.”’
Ook kan het zijn dat het voor vrouwen normaler en geaccepteerder is om geen volledige carrière te hebben naast het moederschap. ‘Als dat zo is, dan vind ik dat wel erg ja. Als vrouwen daadwerkelijk minder ambitie hebben, dan is dat zonde. Het zou ook niet moeten in deze maatschappij. Als het alleen gaat om een verschil in perceptie, is er volgens mij weinig aan de hand.’

Vanaf 45 jaar zakt ambitie in

Bijna de helft van de Nederlanders (47,1 procent) is nu ambitieuzer dan vijf jaar geleden. Het gaat dan voornamelijk om respondenten in de leeftijdscategorie van 25 tot en met 44 jaar. Vanaf 45 jaar zakt de ambitie plotseling in. ‘De leeftijd van 45 jaar lijkt een keerpunt te zijn in het leven van veel Nederlanders. Tot die tijd groeit de ambitie volgens eigen zeggen, daarna neemt deze weer af. Blijkbaar is dit een leeftijd waarop veel mensen de balans opmaken tussen werk en privé. Maar, het kan natuurlijk ook goed zijn dan men op die leeftijd zijn belangrijkste doelen heeft bereikt.’

WO’ers vinden ambitieuze mensen streberig en opportunistisch

Een opvallend resultaat uit het onderzoek, is dat mensen met een WO-achtergrond ambitie vaak associëren met negatieve eigenschappen. Bij ambitie denken zij ook aan eigenschappen als streberig, opportunistisch en egocentrisch. Slechts 24,6 procent van de WO’ers associeert ambitie niet met negatieve eigenschappen in tegenstelling tot 31,9 procent van de HBO’ers. Streberigheid wordt als de meest negatieve eigenschap van ambitieuze mensen gezien.
Een verklaring hiervoor kan liggen in de achtergrond van WO’ers. ‘Het zijn mensen die geleerd hebben om kritisch te analyseren, een mening te vormen en die te uiten. Ze durven makkelijker stelling te nemen. Ook kan ik me wel voorstellen dat WO’ers vaak in de top van bedrijven zitten, waar ze het ellebogenwerk van deze streberige mensen eerder zien. Lager in de organisatie kan dat nog gezien worden als ambitie.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

  1. Als ambitie voorkomt om te blijven vernieuwen en positief in het leven te staan, is deze competentie een goede. Dan kan je tot je einde van je leven ambitie hebben. Naar mijn gevoel hebben de meeste vrouwen wel een ambitie, maar wordt die niet geaccepteerd. Het negatieve beeld van gebrek van ambitie van vrouwen bevestigd zichzelf! Neem bijvoorbeeld Marga Klompe, die de Bijstandswet invoerde.

  2. Nog even een citaat uit het Rijnlandsmodelboekje: Veel vrouwen kunnen niet tegen de machocultuur in bedrijven en kiezen voor een win-win situatie; het gezin ?n een leuke baan. In bedrijven met een Rijnmodel komen zij beter uit de verf. Minder hokjes en vakjes….

  3. Wilga Janssen op

    Zet dit onderzoek + Geerts reactie naast het interview met massapsycholoog J. van Ginneken (Volkskrant): het vooral de omgeving die mensen ambitieus maakt of laat zijn. Vrouwen met ambitie vinden we al snel een bitch, te weinig zorgzaam. Heel veel ambitie en ondernemerschap is pas de laatste jaren weer ‘in’ (luister naar BNradio). Je meet dus vooral de huidige ‘spelregels’ in NL. Wilga Janssen. De Kunst van Anders

  4. Ik ken het onderzoek niet precies maar zou de ambitie van vrouwen meer geananlyseerd willen zien. Dat vrouwen minder ambitie zouden hebben heeft in mijn ogen nl. echt wel een andere reden dan te stellen dat we misschien te kritisch zijn t.a.v. onze capaciteiten of moeite hebben met de macho cultuur.
    Ambitie wordt volgens mij vooral afgezet tegen de ree?le mogelijkheden die een vrouw ziet, in de functionele ontwikkeling en/of carriere. (begint dan ook eigenlijk al bij opleidingskeuze)
    Ik vindt mezelf een ervaringsdeskundige op dit gebied en van nature best ambitieus aangelegd. Ik ben echter van mening dat de feitelijke hoofdoorzaak toch echt gezocht moet worden in de combi van werken en zorg voor kinderen die in de praktijk hoofdzakelijk bij de vrouw ligt. Dat geeft nu eenmaal een andere prioriteitstelling in het leven en resulteert in een verminderde (carriere) ambitie. Is dat zo erg ? Voor het bedrijfsleven en de balans man/vrouw daarin misschien wel, maar dan moeten bedrijven zelf daar ook maar daadwerkelijk werk van maken (bijv. in kader van duurzaam personeelsinzet ?). Er staat tegenover dat er nog veel meer terreinen zijn waarop een vrouw haar “ambities” kan richten. De (goed opgevoede) jeugd heeft immers toch ook de toekomst ??