Krijg je ouderen ook mee met technologie?

0

De mogelijkheden van computers groeien al een tijdje exponentieel, maar nu breekt het moment aan dat het écht hard gaat. De komende jaren zal er daarom veel veranderen op de werkvloer. Naast alle mogelijkheden, is het ook de vraag: hoe zorg je ervoor dat iedereen meekomt?

Over de jongere generaties hoef je je doorgaans weinig zorgen te maken. Het zijn de digital natives, de mensen die opgegroeid zijn met de volledige beschikbaarheid van computers. Maar de ouderen zijn een ander verhaal. Over een paar jaar werken in de meeste bedrijven maar liefst vijf (!!!) generaties naast elkaar om de bedrijfsdoelstellingen te halen. Hieronder een paar tips om de technologisering zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Zet inclusie hoog op de agenda

De belangrijkste tip begint niet met technologie, maar (eigenlijk heel logisch) met cultuur. De tip is: creëer een cultuur waarin mensen gewaardeerd worden om wie ze zijn en wat ze brengen aan talenten. Elke groep (en elk individu) brengt eigen kennis, vaardigheden, ervaring, blik op de wereld, motieven, normen en waarden, et cetera.

2. Focus op de consument

Iedereen consumeert online, van jong tot oud. En dus weet ook iedereen hoe belangrijk het is om online een goede klantervaring te bieden. Focus je niet op de verschillen, maar zorg dat de neuzen dezelfde kant op staan als het gaat om klantbediening.

3. Erken de verschillen

Laten we de werkelijkheid onder ogen komen: soms is het gewoon lastig om te werken met zoveel verschillende generaties. Ouderen voelen zich gepasseerd door jongeren met minder ervaring. En jongeren voelen zich gefrustreerd als vernieuwing niet zo snel gaat als ze hadden gehoopt. Benoem de olifant in de kamer, zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen. Breng respectvol het gesprek op gang over dat wat door iedereen allang gevoeld wordt.

4. Praat meer over wendbaarheid…

… en minder over specifieke vaardigheden. Onderzoek laat zien dat als kennis elk jaar verdubbelt, vaardigheden nog maar een levensduur van een paar jaar hebben. Het gaat dus niet meer om wat je vandaag weet of kunt, maar om wat je volgend jaar kan brengen.

5. Laat mensen van elkaar leren

Eigenlijk heel vanzelfsprekend, en daarom als laatste tip, maar laat mensen van elkaar leren. Uiteindelijk gaat het in het leven, en dus ook in bedrijven, om de kwaliteit van de onderlinge relaties. Zorg er dus voor dat die goed zijn zodat mensen optimaal kunnen uitwisselen.

Bron: Forbes

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.