‘Kosten pensioen, ouderenzorg Nederland bovengemiddeld’

8

In Nederland liggen de kosten op de lange termijn voor ouderenzorg en pensioenen duidelijk boven het gemiddelde in de Europese Unie, aldus de Europese Commissie.

Nederland moet daarom beter inspelen op de snelle stijging van uitgaven door de sterke vergrijzing van de bevolking, zo stelt de Europese Commissie in een rapport over Nederland.

De commissie beschouwt het in evenwicht houden van de begroting als een van de grootste uitdagingen voor Den Haag, gezien de groeiende uitgaven voor de verouderende bevolking. De commissie benadrukt dat de verwachte toename van kosten voor de ouderenzorg de hoogste van Europa zal zijn.

Aanbevelingen
De commissie kwam dinsdag voor alle 27 EU-lidstaten met specifieke aanbevelingen op economisch en financieel beleid. Nederland behoort met onder meer Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk tot de groep van beste EU-landen ,,met minder dringende schuldproblemen”, aldus Europees commissaris Olli Rehn (Economische Zaken) bij de presentatie in het Europees Parlement in Straatsburg.

Vrouwen meer en langer laten werken
Rehn benadrukte dat landen in deze groep een voorbeeld zouden kunnen nemen aan Noord-Europese landen door vrouwen meer en langer te laten werken. De commissie wijst op het hoge aandeel vrouwen in Nederland dat parttime werkt. Ook in verband met de vergrijzing zal Nederland steeds meer een beroep moeten doen op groepen die nu nog niet aan de slag zijn, aldus Brussel.

‘Gewerkte uren vrouwen te laag’
Volgens GroenLinks in het Europees Parlement kraakt de commissie in zijn beoordeling de Nederlandse sociaal-economische plannen. "De commissie spreekt Nederland geheel terecht aan op verkeerde keuzes voor de toekomst. Het aantal gewerkte uren van vooral vrouwen ligt te laag omdat er nog te veel kostwinnersvoordelen zijn en omdat de regering verzuimt in kinderopvang te investeren”, aldus Europarlementariër Marije Cornelissen in een verklaring.

Crises voorkomen
Het was de eerste keer dat de EU-landen volgens nieuwe Europese afspraken over hervormingen werden beoordeeld. Volgens de commissie gaat het om de concreetste aanbevelingen sinds de uitbraak van de financiële en economische crisis.De commissie baseerde zich op nationale plannen die eerder dit jaar werden ingediend. De adviezen maken deel uit van een pakket maatregelen en stappen dat nieuwe crises moet voorkomen.

Harmonisering noodzakelijk
De problemen in landen als Griekenland en Portugal tonen aan dat harmonisering van beleid in de unie noodzakelijk is. De commissie wil volgend jaar controleren of de landen zich ook aan de afspraken houden. De lidstaten moeten de aanpak nog goedkeuren.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

8 reacties

 1. Ik mis in het stuk de oudere weknemer die wel wil werken, maar nergens meer aan de bak komt. Dit potentieel wordt vaak vergeten.

 2. Sonia Quasters op

  Nou ik ben er helemaal niet mee eens, vrouwen willen wel werken maar ten eerste worden ze niet hetzelfde betaald als mannen in een gelijke functie. Ten tweede hebben de meeste vrouwen ook nog een taak, die ook heel belangrijk is het opvoeden van de kinderen. Waarom kinderen krijgen als je de opvoeding uit handen moet geven aan vreemden en verwachten dat die ook dezelfde normen en waarden aan de kinderen meegeeft als jij zou hebben gedaan.En aan het einde van de rit ben je een hoop geld kwijt waar je in de eerste instantie voor ben gaan werken. Het schiet niet op. Ik vind dat vrouwen en mannen die de taak van opvoeder heeft al genoeg heeft. En dat kan niemand beter over het algemeen als de moeder,met alle respekt naar de vaders die dat ook doen.
  Zorgen doen we samen en dat de kosten zo hoog zijn dan zou ik maar is aan de top gaan skimmen want daar is de grootste kostenposten en niet bij de gewone werkvolk. Die doen niks anders als inleveren. Dat het zo goed gaat volgens de EU of dat de kosten minder zijn of worden zal wel liggen aan hoe met de beschikbare middelen wordt omgegaan. Nee als ze maar daarboven kunnen vangen voor elke honderd euro die ze bespaard hebben krijgen de bedenkers een procentje of tien.

 3. Jeetje ik ben dat gezeur over ‘vergrijzing’ zo zat! Ik scchaam me om ’te vergrijzen’, wat vroeger netjes en met respect ouder worden heette. Er wordt tegenwoordig zo respectloos over de mensen gepraat die ervoor hebben gezorgd dat de ’top’ van Nederland genoeg geld had om over de balk te gooien, verkeerd te beleggen en aan te hoge bonussen uit te geven. Om nog maar even niet te spreken over zinloze projecten en frauduleuze zaken.
  Tja, ik heb al ruim 40 jaar gewerkt en wil over een jaar of 5 met pensioen en dan hoor ik ook bij de groep ‘vergrijzing’, ’te hoge kostenpost’ en kan onze top niet wachten op mijn dood, zodat ik niet teveel van het pensioengeld zal ontvangen. Jammer, maar zo zal mijn oude dag er uit komen te zien. Ach misschien krijgen ouderen tegen die tijd wel ‘een spuitje’, dat scheelt heel veel kostenposten voor onze regering.

 4. een vader op

  Wimbro, uw vooroordelen over vaders en moeders zijn precies de reden waarom ik blij ben dat mijn kinderen niet in Nederland opgroeien.

 5. een vader op

  Reactie was dus aan Sonia bedoeld, excuses (tekstballonetjes zijn wat onduidelijk te zien)

 6. In plaats van commentaar leveren op Nederland hadden de hoge heren eerder de ogen en mond moeten open doen en moeten optreden tegen landen als Griekenland waar men op 55 jaar al stopt met werken, en jarenlang bijna geen belasting heeft betaald. Nu kan Nederland als braafste jongetje van de klas wel bijspringen en geld naar een bodemloze put brengen. Dit geld hadden we ook kunnen gebruiken om de mensen die jarenlang gewerkt hebben voor een pensioen, ook dat pensioen krijgen waarvoor zij hebben gewerkt. En nee ik ben geen oudere, maar wel iemand die zich steeds meer ergert aan het feit dat er in de hogere regionen enorm geblunderd wordt en de gewone man/vrouw dit nog pikt ook!

 7. Dit is typisch Ned. gedrag: altijd met de vinger naar anderen wijzen (domineegedrag). Verplaats je eens in de Griekse situatie. Zouden Nederlanders in dat hete klimaat ook bereid zijn tot hub 68e te willen werken? Dat het land corrupt is en het belastingregime een zooi is, moet worden aangepakt. Ben overigens benieuwd hoeveel nederlanders hiervan al geprofiteerd hebben. En al die tijd trouw daar vakantie vieren wordt ook al vergeten. Met de eigen zware vergrijzing en vreemdelingenhaat is Nederland gedoemd te mislukken. Ik zou zeggen trek je terug achter die stomme dijken en blijf daar voor eeuwig. Heeft niemand last van.

 8. Hoezo de kosten te hoog ? Is daarin meegenomen, dat de kosten van de pensioenorganisatie ( directie, raad van toezicht, overhead in mijn ogen al veel te duur is ? Ik heb tot op heden maar weinig inlevering van die zijde gezien, volgens mij is daar goed op te besparen !