Wat kost een slechte medewerker eigenlijk?

0

Er is al veel geschreven over de kosten en effecten van een slechte medewerker. Maar onderzoekers van Harvard gingen een stap verder, en onderzochten de kosten van ‘toxische medewerkers’.

Daarbij definieerden ze ‘toxisch’ als medewerkers die in staat zijn om echt de sfeer te verzieken, door op grove manier de bedrijfs- of fatsoensregels te overtreden. En wat blijkt? Als je zo iemand ontslaat (of überhaupt niet had aangenomen), dan bespaar je jezelf bijna 12.000 euro. Ter vergelijking: het inhuren van een topkandidaat voegt ‘slechts’ de helft toe. Daarmee zijn ze bij Harvard trouwens nog aan de voorzichtige kant, in dit onderzoek van vier jaar geleden worden cijfers genoemd van 25.000 tot 45.000 euro.

Effecten van een slechte medewerker

Maar er zijn naast het geldverlies ook nog andere effecten van toxische medewerkers:
– Als de ratio (toxisch-gezond) hoger dan 1:20 wordt zijn je goede medewerkers 54 procent meer geneigd om hun spullen te pakken en weg te gaan.
– Er ontstaan stress- en gezondheidsproblemen bij andere medewerkers, die qua gevolgen te vergelijken zijn met indirect meeroken. Onderzoek wijst uit dat stress op het werk leidt tot een 23 procent hogere kans op hartaanvallen.
– Toxische medewerkers worden weleens omschreven als energie-vampieren, omdat ze het enthousiasme en de moraal uit de directe collega’s wegzuigen. Collega’s verliezen ook het respect voor het bedrijf en de bedrijfsleiding wanneer er geen actie ondernomen wordt. Bijzonder om te vermelden is trouwens dat 80 procent van de werknemers vindt dat bedrijven de hand boven het hoofd houden van de toxische medemens.

Hoe herken je ze?

De oplossing is niet zo heel ingewikkeld, dus besteden we de beschikbare ruimte nog maar even voor een handleiding in het herkennen van dit soort mensen. Op deze blog staan vier voorbeelden genoemd.
1. De One Man Show. Dit zijn de mensen die erop staan om alles zelf te doen, wellicht omdat ze een controle-issue hebben. Ze laten weten dat ze zichzelf opofferen, maar kunnen arrogant worden in hun benadering.
2. Te veel zelfvertrouwen. Deze mensen zijn té overtuigd van hun eigen kwaliteiten, iets wat grenst aan narcisme. Deze mensen hebben een 43 procent grotere kans om toxisch gedrag te gaan vertonen. Mensen die alles volgens de regels doen, en ook anderen steeds op de regels wijzen, hebben trouwens een 33 procent hogere kans om de mist in te gaan.
3. De luiaards. We kennen ze wel: de mensen die geneigd zijn om werk te vermijden en geen gevoel tonen voor commitments en deadlines.
4. De uitsteller, ofwel: het creatieve monster. Mensen die uren besteden aan alles wat niet zinvol en nuttig is. Dit kan ook bedekt en verborgen zijn: mensen kunnen heel veel extra klusjes in projectteams op zich nemen om niet écht aan het werk te hoeven.

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.