‘KLM-personeel onwel door stankoverlast’

0

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft vorig jaar december twee keer te maken gehad met ,,zeer ernstige rook- en stankoverlast” in een van haar vliegtuigen. Daardoor zou de bemanning last hebben gekregen van duizeligheid en moesten zij zuurstofmaskers opzetten.

Dat meldt televisieprogramma Zembla zondag.

Volgens Zembla had de overlast ‘zeer waarschijnlijk te maken met de giftige stof TCP, die door olielekkage in het aircosysteem terechtkomt.’ Bronnen binnen KLM zouden de olielekkage aan Zembla bevestigd hebben.

Het ging volgens Zembla om een Fokker 100-toestel van KLM Cityhopper. Het eerste incident heeft plaatsgevonden op 2 december, een tweede op 23 december. ‘De Inspectie voor Verkeer en Waterstaat bevestigt beide incidenten’, aldus Zembla.

Het televisieprogramma zegt over documenten te beschikken die aantonen dat de klacht over stankoverlast telkens terugkeert.

KLM wil niet inhoudelijk reageren op de uitzending, omdat ze die nog niet gezien hebben. In algemene zin wil een woordvoerster wel zeggen dat KLM alle meldingen altijd serieus neemt. ‘Het gaat om de vliegveiligheid daar nemen wij nooit een risico mee.’

FNV Bondgenoten wil dat de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Verkeer en Waterstaat ‘een diepgaand onderzoek’ gaan doen naar de veiligheid van het cabinepersoneel en passagiers, aldus de bond zondagavond. ‘Wij willen weten welke medische risico’s verbonden zijn met deze oliedampen in cabine en cockpit voor personeel en passagier. Daarnaast willen wij meteen maatregelen om het binnendringen van oliedampen te voorkomen’, zei bestuurder Leen van der List van FNV Bondgenoten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.