Blog‘Kansen en valkuilen van strategische personeelsplanning’

0

Het toverwoord binnen HR is strategische personeelsplanning. Het is een term die je al snel op het verkeerde been zet, vindt HR manager Gert-Jan Duis.

Denk bij strategische personeelsplanning niet aan het intekenen van roosters voor de nachtdienst, maar aan het anticiperen op de toekomst zodat je de juiste mensen op de juiste tijd op de juiste plek, voor je aan het werk hebt.

Stip aan de horizon

Een HR goeroe noemt strategische personeelsplanning ‘het nieuwe rijden’. Het oude rijden bestaat uit optrekken, remmen, optrekken en rijden. Het slurpt benzine en het is slecht voor je auto. Strategische personeelsplanning is daarentegen als het sturen van een schip naar de stip aan de horizon, terwijl je de op je af komende golven trotseert. Het is het inrichten van de in-, door- en uitstroom op basis van waar je als organisatie heen wilt binnen de context van een continu veranderende omgeving.

Visie op personeel

Ieder zichzelf respecterende HR medewerker houdt zich bezig met Strategische Personeelsplanning of liever gezegd SPP. Wil je punten scoren bij een afspraak met de HR Manager begin dan over zijn visie op SPP binnen het bedrijf en de ogen beginnen te twinkelen.

Geen kristallen bol

De keerzijde van SPP is dat het uitgaat van een bepaald voorspellend vermogen. En daar hebben we de laatste jaren al een paar keer de plank misgeslagen (‘internet is een hype’). Het gaat uit van een arbeidsmarktkrapte in de toekomst op basis van demografische ontwikkelingen. De praktijk leert nu al dat verder gaande automatisering, nieuwe immigratie en toenemende outsourcing de effecten van de smalle leeftijdscohorten doet verdampen. De wens van het hebben van een kristallen bol is diep in ons geworteld.

HR als business partner

Maar afgezien van het feit dat we nooit volledig grip kunnen krijgen op de toekomst, is de meerwaarde van SPP dat het een concrete invulling is van de gestelde strategische doelen van een organisatie. HR positioneert zich met SPP meer dan ooit als de business partner die het graag wil zijn.

Werving- en selectiebureaus

In de verwezenlijking van SPP is een belangrijke, maar nog steeds onderschatte, rol weggelegd voor uitzend- en werving- en selectiebureaus. Het is geen eenvoudige opgave, want het vereist de kunst om het potentieel van medewerkers te koppelen aan kennis over de doelstellingen en richting van een organisatie. En dat in de context van een steeds veranderende markt. Maar het bureau dat in staat is om die slag te maken is spekkoper. Laat daar maar eens een strategische personeelsplanning op los…

Meer lezen over strategische personeelsplanning?

Gert-Jan is als historicus bij toeval in het personeelsvak beland, waar hij begon als intercedent. Na deze eerste stap in dit vak, ging hij aan de slag als HR manager – later als HR directeur – bij IT leverancier Ingram Micro (een groot wereldwijde IT leverancier) en studeerde hij P&O tegelijkertijd. Gert-Jan Duis is winnaar van de Innovatieprijs 2010 voor vernieuwend personeelsbeleid omdat hij, in het kader van de duurzame inzetbaarheid van jonge vaders, 2 weken vaderschapsverlof invoerde bij zijn Amerikaanse werkgever.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.