HRM-beleid kan generatiebestendiger

0

De werkbeleving van de huidige generaties op de arbeidsmarkt verschilt behoorlijk. Werkgevers zouden daar beter rekening mee kunnen houden in hun human resource management. Dat blijkt uit onderzoek van Xander Lub, die daarop is gepromoveerd aan Tilburg University.

Xander Lub onderzocht drie generaties werknemers: Babyboomers (1945-1964), Generatie X (1965-1980) en Generatie Y (1981-1995). Hij bestudeerde hoe werknemers van verschillende generaties hun ‘psychologisch contract’ met de werkgever zien: de relatie tussen organisatie en werknemer als de evaluatie van waargenomen wederzijdse verplichtingen. Dat psychologisch contract kent twee niveaus: transactioneel (korte termijn, salaris en baanzekerheid)  en relationeel (lange termijn, inhoud van het werk, ontwikkelmogelijkheden). Lub deed onderzoek in de horeca, de reis-  en verzekeringsbranche en facility managementsector.

Werk-privé
Betrokkenheid en werkmotivatie zijn voor babyboomers redelijk vanzelfsprekend, blijkt uit het onderzoek. Generatie-X hecht veel waarde aan een goede werk-privé-balans, autonomie in het werk en werkzekerheid. Generatie Y is meer narcistisch en heeft hoge verwachtingen van de werkgever. Een prettige werksfeer lijkt voor Generatie Y’ers minder belangrijk.
Meer dan de Babyboomers hechten Generatie X’ers en Y’ers meer aan uitdaging en ontwikkeling in het werk.

Werk-thuis-balans
De werk-thuis-balans is nogal verschoven in de loop der tijd vanwege demografische factoren. Dit leidt tot andere gezinssamenstellingen, opkomst van tweeverdieners en arbeidsparticipatie vrouwen. Werkgevers krijgen te maken met het ‘balanszoeken tussen werk en privé’ van werknemers.

Voor wat, hoort wat
Bij Generatie X’ers lijkt de motivatie voor werk ingegeven door een persoonlijke ambitie of drive. Bij Generatie Y’ers lijkt het wederkerigheidsprincipe werkzaam: als de werkgever weinig investeert in de werkrelatie dan komt daar weinig van terug. Maar als de werkgever zichtbaar investeert in de relatie, dan beantwoordt de Generatie Y’er dat met hogere betrokkenheid en verhoogde werkinzet. Dit heeft dan weer een positieve invloed op zijn klantvriendelijke houding.

Over Xander Lub
Xander Lub studeerde in Leiden Klinische en Gezondheidspsychologie en werkte o.a. voor Auckland University en Hotelschool Den Haag. Hij werkt nu voor de Hospitality Business School van Saxion Hogescholen.

Bron: Tilburg University

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.