Het Nieuwe Organiseren

0

Lifetime employment is al lang lifetime change. Veranderingen gaan steeds sneller en hun impact is steeds groter. Organisaties moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderende omstandigheden en dat betekent continu verbeteren en vernieuwen. Het Nieuwe Organiseren doet zijn intrede: strategische personeelsplanning gericht op wendbaarheid.

Bedrijven die niet continu mee veranderen krijgen het moeilijk. Charles Darwin had gelijk: ‘It’s not the strongest of the species that survives, not the most intelligent, but the one most responsive to change.’ En Bob Dylan zong al in 1964 ‘The times they are a-changing’. Het belang van wendbaarheid zal alleen maar toenemen. Een belangrijke basis voor wendbaarheid is het sterker benutten van kennis en ervaring van je medewerkers. Maar ook andere vormen van leiderschap en nieuwe bedrijfsmodellen maken een organisatie wendbaar. Daarnaast weten succesvolle organisaties goed om te gaan met informatietechnologie. Ze zetten namelijk ICT in die past bij hun business model.

Oude recepten
Reorganiseren, traditioneel verandermanagement, kostenbesparingen en outsourcing zijn oude recepten. Organisaties gaan hierbij uit van periodes waarin er stabiele situaties zullen zijn, waarin ze in relatieve rust kunnen werken en wachten op een eventuele volgende verandering. Maar de praktijk is anders. Organisaties moeten dus voortdurend zoeken naar antwoorden op veranderingen.

Hoe wordt een organisatie dan wel “toekomstproof”?
Het toverwoord is strategische wendbaarheid. Dus strategische personeelsplanning gericht op wendbaarheid. Een van de aspecten waar je dan aan moet werken is externe gerichtheid, dus je blik naar buiten richten. Zorg ervoor dat je werknemers weten wie de stakeholders zijn zowel binnen als buiten de organisatie. Zorg ervoor dat je weet wat je klanten van je verwachten want ook zij veranderen. Daarnaast is inspirerend leiderschap een van de voorwaarden voor een strategisch wendbare organisatie. Het gaat dan om leiderschap dat mensen verbind. Een goed voorbeeld doet immers volgen. Een ander aspect om tot strategische wendbaarheid te komen is zelforganiserende teams. Hiermee creëer je een flexibele werkorganisatie wat mensen stimuleert in hun ontwikkeling en motivatie. Dit bevordert de intrinsieke motivatie om te veranderen. Tot slot moet je aansluiten op nieuwe ICT toepassingen. Dus richt je processen flexibel in zodat je snel kan acteren op ICT innovaties.

Vernieuwen
Een ander toverwoord is vernieuwen want onze maatschappij is gericht op groei. Generatie Y kijkt vooruit en denkt in dingen die nog moeten gebeuren. Er is nog geen vliegtuig opgestegen om naar de maan te gaan, maar er zijn al wel kaartjes verkocht. Generatie Y is ontvankelijker voor veranderingen en beschouw ze als rolmodel.

Mentale veerkracht
Mensen maken het succes van een organisatie. Dat betekent dat je voortdurend aandacht moet hebben voor hun mentale veerkracht. Want het omgaan met veranderingen en de onzekerheden en risico’s die dat met zich mee brengen, vragen om mentale veerkracht van de hele organisatie, op alle niveaus.

Lees ook: ‘Arbeidsmigratie inbouwen in strategische personeelsplanning’ en Personeelsplanning: vijf tips

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.