Het managen van oudere werknemers

2

Organisatie zijn huiverig voor het aannemen van oudere medewerkers. En dat is in principe vreemd. Een oudere medewerker is immers over het algemeen direct inzetbaar.

Ook als een vacature langer openstaat wordt het aannemen van een oudere medewerker lang niet altijd overwogen. Er zijn vele redenen waarom geen oudere werknemers worden aangenomen. Vaak draait het echter om (onterechte) vooroordelen. Deze zijn hardnekkig. Enkele vooroordelen: ouderen zijn minder productief dan jongere medewerkers, ouderen zijn niet bereid tot verandering, niet bereid tot demotie, et cetera.

Jonge managers

Jonge managers zijn vaak een obstakel voor het aannemen van ouderen.

Werkgevers zijn bang voor conflicten tussen jonge(re) managers en oudere medewerkers. 88% van de werkgevers maakt zich hier zorgen over. De uitdaging ligt dus in het trainen van die jonge managers hoe om te gaan met oudere medewerkers.

Onderzoek toont aan dat jonge managers en oudere medewerkers elkaar niet vertrouwen. Dat ze elkaar zelfs tegenwerken. Dit gedrag wordt zelfs vaker bij jonge managers aangetroffen dan bij oudere medewerkers. Dit lijkt minder te maken te hebben met leeftijdsverschillen, maar meer met het verschil in ervaring. Jonge managers hebben moeite de juiste toon te vinden bij het managen van hun oudere ondergeschikten. 

Maar eigenlijk hoeft het helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Helder communiceren over issues en uitdagingen. Het betrekken van medewerkers bij beslissingen, het delegeren van taken, het erkennen van bijdragen én waardering hebben voor de kennis en ervaring van de oudere medewerker lossen veel op. 

Oudere managers
Oudere medewerkers zijn waardevol voor een organisatie. Ze hebben veel kennis en ervaring en zijn klantvriendelijk. Hun werkethos en lagere ziekteverzuim en verloop zijn nog eens extra argumenten om ouderen aan te nemen.

De houding van ouderen ten opzichte van werk is anders dan die van hun jongere collega’s. Veel werkgevers motiveren medewerkers met geld en met het vooruitzicht op een promotie of carrièrestap. Maar voor oudere medewerkers zijn dit niet zulke grote motivatoren.

Het aantrekken en motiveren van oudere werknemers begint met het schetsen van het grotere geheel. Met het benadrukken van de maatschappelijke waarden van de organisatie en de missie van de organisatie. In ieder geval meer dan (enkel) de aandeelhouderswaarde verhogen. Daarnaast kunnen flexibele werktijden en aangepaste arbeidsvoorwaarden geboden worden.

Hoe dan ook, ouderen zullen een belangrijker deel van de arbeidsorganisatie gaan uitmaken. En daar kun je als werkgever maar beter klaar voor zijn.

Peter Cappelli and Bill Novelli wijzen op een actueel thema

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Ik heb zowel jongere als oudere werknemers gesproken en beide zowel aangenomen als afgewezen. Strikt genomen alleen gekeken naar de kwaliteiten die gevraagd werden. E?n grote kwaliteit van een oudere werknemer is dat de ambitie nog immer aanwezig is echter deze ambitie is vaak meer kwaliteit leveren voor een client en organisatie dan voor eigen carriere gaan.
  Of je praat over maatschappelijke waarden maakt mij minder uit zolang de kwaliteit boven alles goed is.
  Daarnaast kent een oudere werknemer door zijn ervaring het klappen van de zweep beter.
  Een combinatie is vaak de optimale afspiegeling. Neem als (helaas) goed voorbeeld Feijenoord. Veel talent maar geen ‘oudere’ speler die de groep op sleeptouw neemt.

  Arthur

 2. Deed me goed om dit te lezen Arthur, waren alle managers maar zo, helaas missen die de moed om zo tegen de zaken aan te kijken. Bedrijven die hun oudere werknemers goed benutten, weten dat oudere werknemers vaak hele goede coaches zijn voor de instromende werkenemrs in een bedrijf. Dus je verdient twee keer aan dezelfde werknemer, dus stop met het verhaal: een oudere werknemer kost meer….
  Benieuwd wanneer ze dat bij Feijenoord door gaan krijgen, hopelijk niet wanneer ze in de eerste divisie spelen, dan is het te laat.