Gendergelijkheid levert geld op (en behoorlijk wat zelfs)

0

Organisaties met meer gendergelijkheid – minstens 30 procent vrouwen in het management – maken maar liefst 15 procent meer winst dan andere bedrijven. Dat blijkt uit een extreem groot onderzoek (onder 21.980 bedrijven in 91 landen) van het Peterson Institute for International Economics.

15 procent meer winst door gendergelijkheid te introduceren, wie zou daar in deze economische tijd geen JA tegen zeggen? Het antwoord: kennelijk nog best wat organisaties, want gelijkheid is nog altijd iets wat geen gemeengoed is. Bij zestig procent van de onderzochte bedrijven zat er geen enkele vrouw in de board. Verder had de helft geen enkele vrouwelijke senior executive, en de overige helft vaak maar één.

Verklaring

Hoe komt het nou dat bedrijven meer winst maken wanneer er minstens 30 procent vrouwen in het management zitten? Volgens de onderzoekers zijn vrouwen geen betere mensen, maar hebben ze andere kwaliteiten. Complementaire kwaliteiten aan die van mannen. En die skill diversity zorgt ervoor dat het bedrijfsresultaat in zijn geheel stijgt. En bedrijven waar vrouwen geen beslissingen nemen, kunnen daar dus ook niet van profiteren.

Vrouwelijke CEO

Slechts vijf procent van de onderzochte bedrijven had een vrouwelijke CEO. Maar het fascinerende was: dát enkele gegeven maakte niet zo heel veel verschil in de hoogte van de winst. Wat wél verschil maakte: of er andere vrouwelijke senior executives rond die topvrouw liepen. Volgens de onderzoekers onderstreept dat het belang van een hele pijplijn aan vrouwen, en niet alleen een enkele vrouw aan de top.

Quotum

Sommige landen hebben quota voor topvrouwen, zoals Noorwegen. Maar die lijken volgens het onderzoek niet echt te werken. Als reden daarvoor noemen ze het “gouden rok-effect” waar een klein clubje vrouwen allerlei commissariaten doet, maar daarin slechter presteert omdat ze overgecommitteerd zijn. Quota voor vrouwen kunnen best werken, denken de onderzoekers, maar dan wel omvangrijkere en complexere quota. Bijvoorbeeld wanneer er ook een quotum voor vrouwen in het middenkader is. Met andere woorden: hoe laag leg je het glazen plafond?

Vaderschapsverlof

En wat ook goed helpt? Vaders de gelegenheid geven voor hun jonge kroost te zorgen. Dit zorgt namelijk voor een complete verschuiving van sociale normen. Het laat zien dat het niet de vrouwen zijn die thuis voor kinderen moeten zorgen, maar dat ook mannen dat kunnen. En dat neemt weer de molensteen weg die al generaties lang aan de nek van werkende vrouwen hangt.

Oppervlakkig of doorleefd

De vraag is: neem je maatregelen om de boel optisch diverser te laten lijken, of neem je maatregelen om diversiteit fundamenteel op de kaart te zetten?

Bron: VOX

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.