FNV: ‘van personeelszaken naar personeelszorg’

0

Medewerkers binnen de Rijksoverheid missen personeelszorg: de persoonlijke begeleiding vanuit de organisatie op het gebied van opleiding, persoonlijke ontwikkeling en cao-verwante zaken. Dat blijkt uit bijeenkomsten die het FNV georganiseerd heeft op 25 plekken in de Rijksdienst.

Personeelszorg

Medewerkers hebben het gevoel dat zij niet bij HRM terecht kunnen voor gesprekken over hun persoonlijke ontwikkeling. HRM is te druk met andere zaken, niet volledig op de hoogte van bepaalde zaken of het personeel is te bang om HRM lastig te vallen met gesprekken over persoonlijke ontwikkeling. Het FNV organiseerde bijeenkomsten voor leden en niet-leden waar iedereen zich kon uitspreken. ‘De FNV Overheid pleit voor een vorm van personeelszorg, iemand die naast personeelszaken opereert, die een vraagbaak en antwoord is voor de medewerkers en die een leidinggevende aan de afspraken kan houden’, aldus Marco Ouwehand, bestuurder bij FNV Overheid.

De praktijk leert dat de taken van HRM-personeel meer gericht is op de productie van hun afdelingen en dat zij zich weinig bezighouden met cao-afspraken. Specifieke aandacht voor persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers komt hierdoor onderop te liggen.

Oplossing

‘We horen dat mensen met een betere relatie met de leidinggevende vaker gehoord worden, dat mensen bang zijn te zeggen dat ze een carrièrestap willen maken omdat ze dan een ‘kruisje’ achter hun naam krijgen of dat mensen met vragen over de cao van het kastje naar de muur worden gestuurd. HRM is voor medewerkers nauwelijks bereikbaar en managers geven leiding aan veel mensen en hebben simpelweg geen tijd’, aldus Ouwehand. ‘Van leidinggevenden wordt teveel gevraagd. Dit moet nu eindelijk eens worden erkend en laten we samen werken aan een oplossing: personeelszorg.’

Bron: FNV

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.