Een zesde werkgevers kan geen geschikte medewerkers vinden

5

Van de Nederlandse werkgevers zegt 17 procent moeite te hebben met het vervullen van vacatures omdat de juiste talenten niet beschikbaar zijn. Dit blijkt uit de jaarlijkse Talent Shortage-enquête van ManpowerGroup.

Wereldwijd is dat percentage, ondanks de hoge werkeloosheid, 34 procent. Sinds het aanbreken van de recessie in 2007 is dit percentage niet zo hoog geweest, zo blijkt uit de enquête van ManpowerGroup.

Technici op één
In Nederland is het vooral lastig om geschikte technici te vinden, gevolgd door managers op de tweede en productie-operators op de derde plaats. Ook chauffeurs, ICT-personeel, boekhoudkundige medewerkers en koks zijn in Nederland lastig te vinden, zo blijkt uit de enquête.

Middenmoot
Nederland bevindt zich met 17 procent in de EMEA-middenmoot. Voor het vijfde jaar op rij hebben werkgevers in het EMEA-gebied ambachtslieden genoemd als de functie die het moeilijkst te vervullen is, gevolgd door technici en ingenieurs.

‘Just-in-time-aanpak kan niet meer’
"De chaos en de complexiteit van het post-recessie tijdperk hebben de wereld van werk onherroepelijk veranderd. Werkgevers kunnen niet langer vertrouwen op een just-in-time-aanpak bij het aannemen van personeel in de veronderstelling dat talent op aanvraag beschikbaar zal zijn waar en wanneer zij dat nodig hebben," aldus Jeffrey A. Joerres, bestuursvoorzitter en CEO van ManpowerGroup.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Gewoon heel logisch dat dit probleem er is en nog veel erger gaat worden. Al vanaf de babyboom in 1946 konden we weten dat het ergens eens mis moest gaan lopen. De golf gaat door tot dat deze mensen het arbeidsproces gaan verlaten. De werkgevers en zeker ook de overheid hebben hier nooit op ingespeeld en wanneer ze er wel iets mee deden, waren het adhoc besluiten.
  Ook de ontkoppeling van de scholen (onderwijs) en het bedrijfsleven is een grote oorzaak.
  De kinderen werd algemene ontwikkeling bijgebracht en weinig kennis en vaardigheden, waarmee ze in het bedrijfsleven aan de slag konden. Toen de technische wereld (bedrijven) ook wegens kosten omlaag brengen hun bedrijfsscholen sloten, viel er veel weg richting toekomst.
  Dan komt de crisis en zie wederom hoe werkgevers hierop hebben gereageerd. Sluiten van bedrijven, inkrimpen van personeel, geen nieuwe jonge mensen aannemen en ze laten begeleiden door de ervaren ouderen. Bij elke reorganisatie de ouderen eruit zien te werken.
  En dit alles met hulp van de overheid, die nu begint met duizenden ambtenaren, beroepsmilitairen etc. eruit te gaan gooien. Het befaamde paard achter de wagen spannen.
  Terwijl iedere sukkel kan zien dat de bevolking al jaren vergrijst en dat de Nederlandse bevolking (autonome deel) inkrimpt, kiezen voor minder kinderen en dat de import Nederlanders hun kinderen niet leren en stimuleren om hun school af te maken.
  Tevens hebben onze kinderen heel andere behoeften dan wat wij ouderen hebben.
  In het weekend willen ze vrij zijn, dus geen ploegendiensten willen draaien. Zwaar en vuil werk, daar beginnen ze niet meer aan. Technischer vakken waren niet zo interessant meer, nee economie, rechten etc. daar kon je mee thuis komen.
  Dit is slechts een heel kleine opsomming van wat in de afgelopen 20 jaar is gebeurd. Verder hebben de werkgevers onder leiding van hun club VNO/NCW en hand in hand met MKB hun ware gezicht weer laten zien in wat mindere tijden. Geen langdurige contracten meer afsluiten, zodra het even tegen zit de mensen de straat op jagen en dan nu klagen??.
  Iedereen krijgt wat hij een ander aandoet, dus een nog heel lange weg te gaan voor deze huilers!

 2. Ronald kan wel een heel verhaal ophangen, waar ik me grotendeels in kan vinden, maar om een lang verhaal kort te maken, het is gewoon allemaal de schuld van het kabinet Den Uyl. Daar plukken wij de wrange vruchten van. Daarom de volgende waarschuwing; laat er nooit meer een links kabinet komen. Moge God dat verhoeden.

 3. Geert-Jan Waasdorp op

  Vanuit Intelligence Group herkennen we de resultaten van Manpower. Opvallend is wel dat de problemen in Nederland relatief meevallen in vergelijking met het wereldwijde gemiddelde. Dit terwijl Nederland een relatief laag werkloosheidspercentage kent.
  Tekorten in techniek, zorg, onderwijs, ICT, academici en ambachtslieden zijn gebieden waarin er meer vraag dan aanbod van arbeid is. Gelukkig zijn er voor organisaties die goed werkgeverschap nastreven en hun wervingsproces op orde hebben, voldoende mogelijkheden om schaarse doelgroepen te bereiken en te bewegen. De war for talent wordt gewonnen door die organisaties die die basis goed op orde hebben. Met de juiste kennis, expertise en ervaring, ongeacht politieke stroming of belangenorganisatie 😉

  Geert-Jan Waasdorp
  Oprichter Intelligence Group

 4. Muriel Jordan op

  De kunst is en wordt nog meer hoe krijg en behoud ik talent. Het boeien en binden van medewerkers, ze blijven ontwikkelen zodat zij en de organisatie plezier van elkaar hebben. En als het plezier over is, geen man overbord, medewerkers die in beweging zijn vinden ook elders een baan. Goed voor de medewerker en de organisatie. Ik wens iedereen veel talenten toe.

  Muriel Jordan
  All Human

 5. Veel organisaties en bedrijven die geen geschikt personeel vinden zoeken een schaap met 5 poten:
  Het liefst jonger dan 18, universitair geschoold, minimaal 5 jaar excellente ervaring, tevreden met maximaal het minimumloon en bereid 45 uur per week te werken.
  Of anders gezegd: veel van deze organisaties zijn niet bereid te investeren in personeel en hebben vergeten dat mensen de kans moeten krijgen de gevraagde ervaring op te doen.
  Dat kunnen deze personen ten enenmale niet zolang bedrijven alleen maar ervaren personeel willen aannemen:
  veel varkens maken de spoeling dun……!