‘Dreigend tekort aan vaklieden’

3

De komenden jaren zijn er te weinig ambachtslieden. Duizenden vakmensen gaan met pensioen en de instroom van jongeren dreigt te stagneren.

Dat blijkt uit onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Het bedrijfschap wil meer aandacht voor opleidingen van onder anderen loodgieters, straatmakers, kappers, timmerlieden en bakkers. Steeds minder jongeren kiezen voor een baan waarbij ze met hun handen moeten werken.

Vooral in Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Noord-Brabant wordt het lastig om ambachtelijke vacatures op te vullen. Daar dreigt vooral een tekort aan schoonheidsspecialisten, kappers, opticiëns en tandtechnici. Dorpen of wijken dreigen er zonder vakmensen te komen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. schaduwfractielid op

    Het bedrijfsleven krijgt geen vaklieden als het bedrijfsleven jongeren blijft frustreren.

  2. We hebben zelf het ambachtsonderwijs om zeep geholpen door de LTS e.d. Af te schaffen. Hele domme beslissing.

  3. Een vakopleiding volgen is tegenwoordig niet gemakkelijk. In regio Eindhoven bijvoorbeeld worden er op 1 school maar twee tegelzetters aangenomen, die vervolgens zelf een stageplek moeten gaan zoeken in de bouwsector, die momenteel plat ligt. Lijkt mij haast onmogelijk.