Deze discriminerende factoren belemmeren de loopbaan

0

Werkgevers in de Europese Unie zijn wettelijk verplicht werknemers gelijk te behandelen en iedere vorm van discriminatie tegen te gaan. Toch blijkt uit onderzoek van ADP dat een derde Europese werknemers zich gediscrimineerd heeft gevoeld tijdens hun loopbaan. 

Ruim één op de drie Europese werknemers ervaart discriminatie op het werk. Nederlanders vormen hierin de kleinste groep. Desondanks heeft 21% van de Nederlandse werknemers wel eens last van discriminatie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP van bijna 10.000 Europese werknemers, waaronder 1300 Nederlanders.

Leeftijdsdiscriminatie als belemmering

De Europese arbeidsmarkt is nog nooit zo divers geweest, nu mensen van allerlei achtergronden en leeftijden collega’s zijn. Ondanks deze rijkdom aan diversiteit, voelt niet iedereen zich gelijk aan elkaar. Deze werknemers denken dat zij niet dezelfde kansen krijgen en dat hun leeftijd de grootste belemmering is voor hun loopbaanontwikkeling. De overige factoren zijn ‘Gebrek aan (doorgroei)mogelijkheden bij de huidige werkgever’ (9%), ‘familiebehoeften’ (7%), ‘vriendjespolitiek (7%) en ‘gebrek aan kwalificaties’ (6%). Hieronder staat een top 10 van factoren die de loopbaanontwikkeling het meest belemmeren in Europa.

Achterstelling op de werkvloer

Naast belemmerende factoren op de loopbaan voelt bijna de helft van werkenden onder de 25 jaar zich wel eens gediscrimineerd op de werkvloer. Bij 55-plussers is dat ongeveer een kwart. Leeftijd wordt met 10 procent ook hier als belangrijkste reden genoemd. Hiernaast zijn geslacht (8%) en achtergrond (5%) belangrijke factoren voor discriminatie op het werk. Bekijk hieronder de voornaamste gronden.

Wat kan HR hiertegen doen?

Aangezien diverse werknemers aangeven dat zij nog steeds oneerlijk worden behandeld op het werk, is discriminatie is een belangrijke aandachtspunt. ADP: ‘Het is een uitdagende tijd voor HR- en HCM-professionals, die een balans moeten vinden tussen het managen van de bestaande problemen en het leggen van de basis voor de langetermijnvisie. Maar, wanneer we het hebben over automatisering en een gerobotiseerd personeelsbestand, dan biedt dit voor HR en HCM een unieke kans.’ Zo verandert de betekenis van mens zijn op de werkvloer en is een meer menselijke aanpak in dat geval juist noodzakelijk.

Het is volgens ADP tijd om als HR en HCM de werknemers in het bedrijf goed te kennen en de communicatie met hen te verbeteren. Kijk verder en bouw een werkplek die aan de behoeften voldoet van de mensen binnen de organisatie.

 

Bron: ADP

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.