De Strategische HR-scan als basis voor ontzorgen

1

De wereldeconomie maakt turbulente tijden door. Geopolitieke ontwikkelingen, financieel-economische onzekerheid en technologische innovaties hebben grote impact op de eisen die tegenwoordig aan de arbeidsmarkt worden gesteld. Organisaties neigen meer en meer naar flexibele contracten. Maar dat is lang niet altijd handig, vindt Raymond Wijnands, directeur van de Poel Nederland.

Elk bedrijf heeft een andere strategie. Soms is meer flex handig, soms juist minder , aldus Wijnands. Na een diepgravende HR-scan kan de Poel personeelsafdelingen helder advies geven over strategische personeelsplanning. Zijn de juiste competenties in voldoende mate aanwezig? Of moeten er nieuwe medewerkers worden aangetrokken? Met tijdelijke of vaste contracten? En hoe kunnen bedrijven dit het beste organiseren?

Strategische personeelsplanning

De Poel Nederland is in oktober 2013 gelanceerd om tegemoet te komen aan de stijgende behoefte van internationale klanten van het Engelse moederbedrijf aan ondersteuning in Nederland, Duitsland en België , zo legt Wijnands uit.  Functies worden steeds specialistischer, zeker technische functies. Maar specialisten zijn niet meer continu voorhanden binnen een bedrijf. Ze worden gedetacheerd of ingehuurd op projectbasis. Bedrijven kijken daarbij nadrukkelijk over landsgrenzen heen.

HR-afdelingen zijn veelal druk en komen niet aan strategische personeelsplanning toe. Maar op P&O-gebied kan de Poel helpen.  Wij kunnen geheel of op onderdelen ontzorgen , zegt Raymond Wijnands.  We kunnen advies geven, op zoek gaan naar andere competenties. Maar we kunnen ook de administratie van flexibele arbeid volledig overnemen. de Poel begint in de meeste gevallen met een Strategische HR-scan, een grondige kwalitatieve en kwantitatieve analyse.

HR-scan

Met de kwalitatieve analyse kijkt de Poel wanneer welke capaciteit en competenties nodig zijn.  Wij gebruiken daarvoor een simpel, maar doeltreffend analysemodel , vertelt Raymond Wijnands.  Daarbij kijken we naar de competenties die op dit moment in de organisatie aanwezig zijn en de competenties die eigenlijk nodig zijn. Daarnaast bepalen we wat er nodig is voor de uitvoering van de nieuwe strategie en de tussenliggende transitieperiode. Vervolgens kijken we naar de inzet van relevante activiteiten als coaching, begeleiding, training, outplacement en recruitment. Daarbij ligt nadrukkelijk de vraag op tafel of dit om vaste of flexibele contracten gaat en wie dat gaat regelen.

Afhankelijk van de strategie en de grootte van een bedrijf voert de Poel een kwalitatieve HR-scan in een week tot een maand tijd uit, vertelt Wijnands.  We weten precies waar we moeten beginnen. Veel informatie is al voorhanden in personeelsdossiers en strategiedocumenten. Het is een kwestie van deze goed combineren. De daaropvolgende kwantitatieve scan voert de Poel uit over een periode van minimaal 13 weken, maar het liefst 26 weken.  Pas dan heb je een beeld over welke functies flexibel zijn ingevuld tegen welk tarief in welke periode.

Inhuur flexibel personeel regisseren

De Strategische HR-scan resulteert in een concreet plan om het verschil tussen de huidige capaciteit en de toekomstige te overbruggen. Daarin staan de behoeften aan instroom, doorstroom en uitstroom. Raymond Wijnands:  In de daarop volgende fase kunnen wij werken als managed services provider. In goed Nederlands: wij hebben de expertise én techniek om de totale inhuur van flexibel personeel te regisseren en hebben de ervaring om daarbij aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Wat Raymond Wijnands aangeeft over zijn strategische HR Scan, gebruik ik inmiddels al ruim 15 jaar. Heb een HR Profielscan, HR Beleidscan en HR Praktijkscan ontwikkeld, waarvan de HR Profielscan terug te vinden is op http://www.algraconsult.nl