De kosten van verloop

1

Het in de watten leggen van medewerkers en het zodoende beperken van het verloop is niet alleen aardig voor diezelfde medewerkers. Ook vanuit economisch perspectief is het verstandig om arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden zodanig vorm te geven dat het verloop beperkt wordt.

Heather Boushey en Sarah Jane Glynn hebben 30 case studies uit 11 verschillende (Amerikaanse) onderzoeksrapporten bestudeerd. Het blijkt dat het vervangen van een medewerker 21% van het bruto jaarsalaris van die medewerker kost. Voor organisaties met een hoog verloop, lopen de kosten dus snel op. Een investering in de juiste arbeidsvoorwaarden is snel terugverdiend.

Vertrekkende medewerker kost geld

Een medewerker die weggaat kost op verschillende manieren geld. Iemand die opzegt is minder productief gedurende de tijd dat hij of zij nog werkzaam is voor de organisatie. Er moeten kosten gemaakt worden voor het werven, inwerken en eventueel trainen van een nieuwe medewerker. Deze nieuwe medewerker is bovendien niet meteen 100% productief.

Enkele resultaten uit de bestudering van de case studies:

Als managers en zeer gespecialiseerde medewerkers buiten beschouwing worden gelaten, blijkt dat de mediane (50% zit eronder, 50% erboven) kosten voor het vervangen van medewerkers 21% van het bruto jaarsalaris bedragen. Voor het vervangen van lager geschoolde medewerkers die minder dan 30.000 dollar op jaarbasis verdienen moet rekening gehouden worden met vervangkosten van zo’n 16% van het jaarsalaris. Voor het vervangen van managers en specialisten lopen de kosten hard op. Zo werden voor het vervangen van bestuurders wel percentages tot 213% van het jaarsalaris gevonden. De gerapporteerde kosten in de case studies varieerden van 6% tot 213%, afhankelijk van de baan en de gevraagde kennis en vaardigheden. Maar de mediaan komt dus uit op 21%.

Verloop is kostbaar

Verloop van medewerkers, of dat nu vrijwillig is of gedwongen, is dus kostbaar. Zelfs het niet verlengen van een tijdelijk contract van een medewerker die niet goed functioneert kost op korte termijn geld. Pas op langere termijn wordt dit mogelijk terugverdiend. Echter, dan moet de vervangende medewerker wel lang genoeg blijven. En daar gaat het nog wel eens mis.

Beperken van verloop

Boushey en Glynn betogen dat een organisatie altijd alert zal moeten zijn op het beperken van het verloop door medewerkers aan zich te binden, bijvoorbeeld door het aanpassen van arbeidsvoorwaarden, het bewaken van de werk-privébalans of het aanpassen van de arbeidsomstandigheden.

Deze korte paper, inclusief de case-studies, over de kosten van verloop is te vinden op de site van americanprogress.

Lees ook:
Verloop terugdringen door sociale media op het werk

Vier argumenten om je baas te overtuigen van het belang van employer branding

Belang van opvolging vaak onderschat

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie