CNV wil leeftijdsbewust aannamebeleid

7

Bij reorganisaties met gedwongen ontslagen wordt via het afspiegelingsbeginsel gelet op een goede verdeling van werknemers over verschillende generaties. Bij het aannemen van personeel wordt dit principe echter niet gehanteerd.

Vakbond CNV Publieke Zaak doet daarom een beroep op ondernemingsraden en vakbondsvertegenwoordigers om gebruik te maken van het initiatiefrecht om het aannamebeleid in de organisatie ter discussie te stellen.

De vakbond stelt voor om, net als bij reorganisaties met gedwongen ontslagen, ook bij het aannemen van personeel het afspiegelingsbeginsel in acht te nemen. Het uitgangspunt is een verdeling van de vacatures over de verschillende leeftijdsgroepen waaruit kandidaten zich melden. Op die manier moet er een betere verdeling van de banen over de generaties komen. Werkgevers kunnen dan niet meer alleen jongeren aannemen en ‘ouderen in de kou laten staan’.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Nog even en dan hoeven we bij de selectie slechts een checklistje te volgen. Oudere ja/nee, vrouw ja/nee, gehandicapt ja/nee, allochtoon ja/nee. Bij 4 x ja kan de kandidaat blindelings worden aangenomen. Erg makkelijk!

 2. andre kremer op

  Ben er helemaal voor; heb nu bij een aantal projecten geprobeerd om werkloze, maar gekwalificeerde 50+?rs met stevige loonsubsidies en specifieke opleidingen aan het werk te helpen, maar ze zijn kansloos op de huidige markt. Bij het ministerie zijn ze ook afgeschreven, daar geldt van werk naar werk als leidraad. De mobiliteit van oudere werknemers is mede daardoor minimaal – blijf zitten waar je zit – en de maatschappelijke kosten zijn hoog, en op persoonlijk vlak voltrekt bij werkeloosheid zich vaak een drama – van eigen huis naar bijstand en zo, met consequenties voor huwelijk en gezondheid. Naast een quotum zou ik ook veel aan publiciteit doen, want er bestaan nog erg veel vooroordelen tegenover oudere werknemers. Daarnaast zou de overheid misschien nog meer aan fiscale maatregelen moeten werken, bv voor blijvend opleiden.

 3. Als ex-reintegratiecoach heb ik er bij mijn huidige werkgever erg voor gestreden om achterstandsgroepen in dienst te mogen nemen. Helaas word ik vervolgens door de werkelijkheid met mijn neus op de feiten gedrukt. Met die oudere werknemer, die heel gemotiveerd is en echt wel wil werken, krijg je met problemen te maken met betrekking tot de fysieke gesteldheid, met een minder flexibele houding (in woord zeer flexibel, maar in werkelijkheid niet meer in staat om mee te bewegen met de klant en de markt) en veel verzuim als gevolg van overigens heel legitieme redenen als het binnen een jaar ziek worden van een ouder, het verzorgen van die ouder, het overlijden van de ouder en vervolgens het overlijden van een schoonouder. Kan je het de werkgever kwalijk nemen dat hij een volgende keer een jonge, goedkope en flexibele werkkracht aan wil nemen en daar vooral niet te veel bemoeienis van de overheid bij wil hebben?

 4. Ik vind het wel een goed idee, maar niet altijd toepasbaar.
  Er bestaan nog steeds Cao’s waarin er erg veel verschil bestaat tussen rechten van 55+ers en de “jongeren”. Wanneer je gedwongen iemand moet aannemen die bij binnenkomst 175% keer het verlof van een jongere heeft dan is dat voor de werkgever een aderlating. Dus daar moet eerst wat aan gebeuren.

 5. Prima idee als het toegepast kan worden in je bedrijf. Zowel jongeren als ouderen hebben evenveel (in CAO geregeld) redenen voor afwezigheid!

 6. Eline Pinkse op

  Komende jaren zal er aan beide kanten, zowel werkgevers- als werknemers kant m.i. een mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden en die houdt helaas over het algemeen niet gelijke tred met de snelheid waarin de arbeidsmarkt verandert. Als werknemer op hbo+ nivo bijv. heb je boven een bepaalde leeftijd zeker, een netwerk nodig om nog makkelijk aan een andere baan te komen. Heb je dat niet dan wordt het boven de 50 veel moeilijker. Werkgevers zullen ook een andere houding tav die groep moeten gaan aannemen, zeker als mensen tot hun 67e door moeten werken. Ook dat is lastig terwijl ze in hun omgeving genoeg voorbeelden kennen van werknemers waar ze heel blij mee zijn en die wel binnen deze leeftijdscategorie vallen. (Sommigen vallen inmiddels zelf onder deze categorie!) Om een of andere reden wordt wordt die associatie nog niet doorvertaald naar sollicitanten…..
  Ik kan me voorstellen dat er voor een bepaalde periode een extra effort nodig is om “meters te maken” waardoor er een soort kritische massa ontstaat die de mentaliteitsswitch versnelt.