Brussel zwakt vrouwenquotum bedrijven af

0

Na weerstand binnen en buiten Brussel heeft de Europese Commissie een voorstel voor verplichte vrouwenquota in het Europese bedrijfsleven afgezwakt.

De commissie wil nu dat grote ondernemingen ernaar streven dat in 2020 40 procent van de topfuncties door vrouwen wordt bekleed.

De commissie in Brussel ging woensdag akkoord met het gewijzigde plan van Europees commissaris Viviane Reding (Grondrechten). Zij zag zich genoodzaakt haar ideeën aan te passen na kritiek van collega’s, onder wie Neelie Kroes, en van een reeks EU-lidstaten, waaronder Nederland. Die zagen een verplicht quotum van 40 procent niet zitten.

Reding wil nu een eerlijke selectieprocedure voor bedrijven, die uiteindelijk moet leiden tot een betere verhouding tussen mannen en vrouwen aan de top. In Europese bedrijven is slechts 13,5 procent van de bestuursleden een vrouw, aldus de commissaris. Ook hanteert maar 2,5 procent van de vrouwen de voorzittershamer.

Reding hoopt met de betere selectieprocedure doelgericht het glazen plafond in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven te doorbreken. ,,Dit is een historische dag”, aldus de commissaris.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.