‘Brandweerman op ambulance slecht idee’

1

Het is een slecht idee om de brandweer- en ambulancezorg te integreren.

Dat heeft beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg dinsdagavond laat gesteld.

De vereniging reageert daarmee op bezuinigingsplannen die brandweercommandant Elie van Strien van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) dinsdag wereldkundig maakte. De brandweer in de regio moet in totaal 4,2 miljoen bezuinigen.

Volgens een bestuurslid van V&VN Ambulancezorg beschikken brandweermannen over te weinig medische kennis om ambulancepersoneel te kunnen vervangen. ,,Technisch gezien zou het besturen van een ambulance door een brandweerman, met de nodige opleiding en bijscholing, nog wel kunnen maar medisch en verpleegtechnisch gezien is er een wereld van verschil”, aldus voorzitter Albert van Eldik weten.

V&VN Ambulancezorg is niet gekant tegen samenwerking met de brandweer, maar vindt dat ambulancemedewerkers en brandweerlui niet volledig elkaars taken kunnen overnemen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Henk Duijn, arbeids- en organisatiepsycholoog op

  Zowel de functie van ambulance verpleegkundige als die van brandweerman is in belangrijke mate gericht op (levens-)reddende handelingen en omgaan met dikwijls stressvolle situaties.
  Een vergaande samenwerking tussen ambulancedienst en brandweer biedt beslist perspectief, zeker wanneer een mix van aanwezige kwaliteiten (chauffeur van brandweer, verpleegkundige van ambulancedienst) kan worden gerealiseerd. Daarbij kunnen additionele cursussen en trainingen het vereiste kennis en vaardigheidsniveau van deze twee functies op peil brengen en houden.
  Natuurlijk zal dit leiden tot weerstand tegen verandering van relatief autonome
  organisaties die hun inzet bij een dergelijke opzet op een doelmatige wijze zouden moeten gaan delen.
  Toch lijkt het in meerdere opzichten een goede keuze om deze samenwerking sterk te stimuleren.
  Het is zonder meer (financieel) noodzakelijk om stappen te (durven) nemen in een veranderingsproces, waarbij een vorm van samenwerking of zelfs fusie moet worden ge?mplementeerd.