Avontuurlijke werkgever favoriet bij HBO+

0

Van alle typen werkgevers is de avontuurlijke werkgever onder HBO-plussers het meest favoriet. Kenmerken zijn onder meer: innovatviteit, ondernemerschap en vernieuwingsdrang.

Dat blijkt uit de eerste Employer Brand Monitor van werkenbijmerken.nl.

In het onderzoek onderscheidt men 8 typen werkgevers. Daarvan is de avontuurlijke werkgever het meest gewild, al zijn de onderlinge verschillen niet heel erg groot. Wat men precies verstaat onder een avontuurlijke werkgever, is hier terug te lezen.
 

  1. Rebelse werkgevers (13%)
  2. Vrolijke werkgevers (11,7%)
  3. Ondersteunende werkgevers (12,3%)
  4. Helpende werkgevers (13,6%)
  5. Glorieuze werkgevers (13,5%)
  6. Avontuurlijke werkgevers (16%)
  7. Leidende werkgevers (9,5%)
  8. Perfectionistische werkgevers (10,4%).

Waarom?

Waarom nu juist de avontuurlijke werkgever het meest aantrekkelijk wordt gevonden, blijft onduidelijk. Bjorn Veenstra van werkenbijmerken.nl: ‘De kernwaarden die aan de avontuurlijke werkgever ten grondslag liggen, worden nu blijkbaar heel belangrijk gevonden. Blijkbaar spreken die nu het meest tot de verbeelding.’

Match

Volgens Bjorn Veenstra is de match tussen de individuele waarden en drijfveren van een werkzoekende en die van de organisatie in de nabije toekomst beslissend in de strijd om het binden van talent. ‘Werknemers zijn zich steeds meer bewust van wie ze zelf zijn en bij wie ze zich wel of niet aansluiten. Zaken als MVO, of andere dingen waar je je wel of niet prettig bij voelt, gaan een steeds grotere rol spelen.’

Favoriete bedrijfscultuur

Daarnaast is onderzoek gedaan naar de populariteit van verschillende bedrijfsculturen onder HBO-plussers. Daaruit blijkt dat de match met een Marktcultuur-gedreven organisatie (focus op doelstellingen, marktaandeel, concurrenten verslaan) relatief het laagst scoort met 22 procent en de Familiecultuur (focus op betrokkenheid, inzet, ontwikkeling) het hoogst met 29 procent. Andere bedrijfsculturen zijn Adhocratie en Bureaucratie.
‘Het lijkt erop dat bedrijven die korte termijn winst en aandeelhouders-belangen voorop stellen, door de crisis minder aantrekkelijk zijn geworden. De oorzaken van de huidige economische crisis gaan meetellen in de afweging van potentieel talent. Hoger opgeleiden hebben een duidelijke voorkeur voor bedrijven waarin samenwerken, groei en innovatie van belang zijn’.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.