Actie voor behoud toezicht kinderopvang

0

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) gaat snel actie ondernemen om het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang veilig te stellen.

Gemeenten zouden door een uitspraak eind vorig jaar van de Raad van State mogelijk niet meer kunnen optreden tegen kinderdagverblijven die zich niet houden aan kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in beleidsregels in samenspraak met de branche- en ouderorganisaties.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Tweede Kamer hebben over de uitspraak van de hoogste bestuursrechter aan de bel getrokken. De VNG wil dat Kamp zo snel mogelijk, liefst volgende week al, met een oplossing komt. De minister zei vrijdag de zorgen en het ,,gevoel van urgentie” te delen en hierover met de gemeenten te gaan praten.

Een woordvoerster van de VNG wees erop dat juist nu veel aandacht is voor de kwaliteit van crèches, gastouders en peuterspeelzalen en regels worden aangescherpt sinds de zedenzaak bij ’t Hofnarretje in Amsterdam. ,,De samenleving vraagt om goede handhaving”, stelde zij. Kamp: ,,We weten allemaal wat er mis kan gaan in de kinderopvang”.

De Tweede Kamer had op initiatief van CDA’er Eddy van Hijum eerder deze week al om opheldering gevraagd over de uitspraak. Van Hijum en de VNG stellen onder meer voor de beleidsregels voor het toezicht om te zetten in wetgeving.

Kamp erkent dat het ,,nu om juridische redenen problematisch lijkt” dat de huidige kwaliteitseisen in samenspraak met de kinderopvangbranche en ouderorganisaties zijn opgesteld. Maar hij zei nog te moeten bezien of meer wettelijke eisen de oplossing is.

De minister heeft eerder bij het verscherpen van de kwaliteitseisen na de zedenzaak in Amsterdam al aangegeven te hechten aan zelfregulering in de branche. Zo wil het kabinet niet meer dat één medewerker verantwoordelijk is voor een groep kinderen. Voortaan zouden minimaal twee leidsters nodig zijn, maar Kamp wil ook de ruimte geven aan bijvoorbeeld kleinere kinderdagverblijven om dit ,,vier-ogenprincipe” op een andere verantwoorde manier in te vullen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.