Ontzie ouderen niet, motiveer ze

0

Het HR-beleid voor 55-plussers kenmerkt zich nog vooral door ontzie-maatregelen zoals extra verlofdagen. Zonde, want HR-instrumenten die ouderen in staat stellen om hun competenties bij te spijkeren, blijken veel effectiever.

Er komt langzaam meer aandacht voor het belang van training en scholing voor oudere medewerkers. Toch kenmerkt het HR-beleid voor 55-plussers zich nog vooral door ontzie-maatregelen zoals extra verlofdagen, staat te lezen in een artikel in P&Oactueel over duurzame inzetbaarheid van ouderen.

De Universiteit Maastricht pleit voor het schrappen van ontzie-maatregelen ten gunste van HR-instrumenten die ouderen in staat stellen hun competenties bij te spijkeren. Zelfs alleen het bieden van de mogelijkheid van trainingen en cursussen blijkt al stimulerend te werken op de arbeidsmotivatie van ouderen. Als ze trainingen ook echt oppakken, dan willen ze langer blijven werken dan oudere werknemers die zich niet kunnen ontwikkelen. Goed geschoolde werknemers blijken bovendien minder last te hebben van stress en andere gezondheidsklachten.

Maatwerk

‘Veel ouderen willen zich graag verder ontwikkelen’, constateert ook arbodienstverlener en bedrijfspsycholoog Annet Scholte Albers in P&Oactueel. ‘Daarbij gaat het natuurlijk steeds om maatwerk, dus dan moet je als organisatie ook écht persoonlijk maatwerk kunnen bieden. Als mensen echt geen animo meer voelen voor hun taken, dan kan gezocht worden naar werkzaamheden die wel enthousiasme oproepen. Dat kan bijvoorbeeld een mentorschap zijn, een interne horizontale carrièrestap of misschien een andere functie buiten de organisatie.

Scholte Albers heeft zelf goede ervaringen met jobcrafting, waarbij medewerkers zelf schaven aan de werktaken. ‘Dat kan voor medewerkers echt een redding betekenen. In de trainingen die we daarover geven bij organisaties horen we regelmatig zeer positieve feedback. Mensen leren kritisch naar zichzelf en hun werkzaamheden kijken en krijgen daardoor weer nieuwe perspectieven. Sommigen zeggen dat ze zonder het craften zeker zouden zijn uitgevallen in hun organisatie.’

Wil jij meer weten over pensioen? Kijk dan op donderdag 13 oktober naar het HR Journaal waarin Mr. Maarten van Gelderen je op de hoogte houdt van het laatste HR-nieuws én een interessante gast interviewt over pensioen. Meer informatie? >>> 

Lees ook: Ouderen staan vaak open voor demotie

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.