Bussemaker: 100 extra vrouwelijke hoogleraren

0

Minister Bussemaker trekt 5 miljoen euro uit om 100 extra vrouwelijke hoogleraren te benoemen. Op dit moment is 17 procent van de hoogleraren in Nederland vrouw en dat vindt de minister te weinig, meldt de NOS.

De Vereniging van Universiteiten had al het streven om in 2020 tweehonderd extra vrouwelijke hoogleraren aan te nemen. De honderd extra vrouwen die Bussemaker nu wil aannemen komen daar bovenop.

Niet alleen in de wetenschappelijke sector, maar ook in het bedrijfsleven blijft het aantal vrouwen in hoge posities achter. Bussemaker gaf eerder aan niet over te willen gaan tot een quotum dat bedrijven verplicht een bepaald aantal vrouwen op hoge posities te plaatsen, maar ze wil het wel nog steeds hebben over een boete voor bedrijven die het streefcijfer van 30 procent vrouwen op topposities niet halen.

Overigens is het percentage vrouwelijke hoogleraren niet het enige punt van zorgen van minister Bussemaker. Ze wil ook dat er meer etnische diversiteit komt in het wetenschappelijk personeel op universiteiten.

Daarnaast geeft de minister aan dat het geven van onderwijs te weinig wordt gewaardeerd. Er ligt volgens haar teveel nadruk op onderzoek en publicaties. Het wordt dan wel zaak dat er goede afspraken gemaakt worden over de tijdverdeling. Eerder deze week werd bekend dat een groot deel van het wetenschappelijk personeel een hoge werkdruk ervaart en dat het toegenomen aantal lesuren en daarbij behorende voorbereiding en nazorg daar een belangrijke oorzaak van is.

Bussemaker pleit ervoor dat universiteiten bij het beoordelen van medewerkers meer gaan letten op hun onderwijsprestaties. Ze geeft aan dat succesvolle onderzoekers vaak makkelijk doorgroeien, terwijl de docenten die de noodzakelijke kennis overbrengen op jongere generaties vaak op tijdelijke en flexibele contracten zitten. Deze tijdelijke en flexibele contracten zijn ook een van de oorzaken van de hoge druk die veel wetenschappers voelen in hun werk. Door de grote flexibele schil binnen universiteiten is de druk om te presteren zo hoog dat veel onderzoekers overwerken.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.