Pensioen

Pensioen wordt nogal eens gezien als saai en ingewikkeld. Toch is het een zeer belangrijk onderwerp voor HR. Zo speelt het een rol bij de indienst- en uitdiensttreding en bij ontslag. Maar ook bij wijzigingen in het dienstverband, zoals bij deeltijdwerken, demotie, herstructurering, verlof en ziekte en arbeidsongeschiktheid. Pensioen is een arbeidsvoorwaarde. Dat betekent dat ook met betrekking tot pensioen geldt dat een werkgever zich moet houden aan de op arbeidsvoorwaarden betrekking hebbende regels. Denk aan het goed werkgeverschap en de plicht tot het gelijk behandelen van gelijke gevallen.

En tot slot gebeurt er op pensioengebied ontzettend veel. Zo is de Pensioenwet per 1 januari 2015 drastisch gewijzigd en heeft de Wet Pensioencommunicatie nu als doel om de informatieverstrekking over pensioenen te verbeteren. De Wet Pensioencommunicatie gaat in verschillende fases in en er staan nog meer veranderingen op de rol. Belangrijk dus, dat je als HR op de hoogte bent van dit thema.

Meer weten over Pensioen? De auteurs van onze collega's van XpertHR hebben speciaal voor jou een naslagwerk gemaakt over dit thema.

Download de whitepaper

  • Met XpertHR krijgt u direct antwoord op al uw HR-vragen. XpertHR optimaliseert uw werkproces met arbeidsrechtelijke informatie, betaalbaar juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en nog veel meer. Alles wat u moet weten op één plek. En altijd up-to-date dankzij ons team van juristen en externe vakspecialisten. Voor meer informatie, ga naar www.xperthr.nl

AOW-leeftijd blijft voor drie jaar gelijk

De AOW-leeftijd stijgt voorlopig tot 2022. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt officieel vast dat de AOW van 2022 tot en met 2014 gelijkt blijft.