StellingGedeeld leiderschap is de beste vorm van leiderschap

0

Bij klassieke vormen van leiderschap worden de beslissingen van ‘bovenaf’ genomen. Maar in modernere vormen van bedrijfsvoering zien we ook weleens meer zeggenschap en besluitvorming ontstaan bij werknemers. Vandaar de stelling: Gedeeld leiderschap is de beste vorm van leiderschap.

De stelling: ‘Gedeeld leiderschap is de beste vorm van leiderschap.’

 

‘Een laagconjunctuur vraagt om meer autoriteit.’

Job Hoogendoorn

EENS met de stelling

Dr. Job Hoogendoorn is Partner bij Erasmus Research & Business Support (ERBS). Hiervoor was hij hoofddocent HRM en directeur van de Parttime Master Bedrijfskunde van de Rotterdam School of Management. Hij publiceerde boeken en artikelen over HRM, SHRM, HR Planning, talent management, MD, opleiding en ontwikkeling en medezeggenschap.

‘Gedeeld leiderschap levert vaak betere resultaten op. Maar dat is zeker niet altijd zo. Factoren die invloed hebben op prestaties en resultaten zijn onder meer de omvang en de uitdagingen van de organisatie, de strategie, de kritische chemie binnen het leiderschapsteam, de kwaliteit van de taakverdeling, de competenties en het functioneren van het leiderschapsteam versus de solo-leider. Gedeeld leiderschap werkt mogelijk goed als medewerkers de motivatie en competenties hebben om leiderschapstaken te delen. Als de cultuur in de organisatie daar niet rijp voor is of als motivatie en/of competenties ontbreken, dan is deze vorm van leiderschap minder opportuun. Soms werkt gedeeld leiderschap in de ene situatie wel goed, maar komt die tekort in een andere situatie. Een bedrijf dat door stormen heen moet vraagt mogelijk om meer moed, alertheid, tempo, kortere lijnen en meer autoriteit. Conclusie: of gedeeld leiderschap de beste vorm is van leiderschap hangt heel erg af van de situatie waarin een organisatie verkeert.’

‘Gedeeld leiderschap is geen wondermiddel.’

Radhoud van Hal

ONEENS met de stelling

Drs. Radboud van Hal werkte lang voor Achmea en was daar onder meer CPO/directeur, maar is sinds kort managing director van de Human Capitol Group.

 ‘Het is te stellig om te stellen dat gedeeld leiderschap de beste vorm van leiderschap is. Het is geen wondermiddel. Deze vorm werkt namelijk alleen als medewerkers ook echt kunnen delen in het leiderschap. Alleen als iedere medewerker daadwerkelijk leiderschap toont, is dit een heel goede vorm. Toch hebben medewerkers die een gedeelde leiderschapsrol vertolken binnen een organisatie vaak ook zelf weer leiding nodig, in de vorm van coaching of sturing. En als medewerkers dertig jaar lang hebben moeten doen wat de baas zei en er komt een nieuwe baas, dan heeft het weinig zin om ineens over te gaan op een vorm van gedeeld leiderschap. Het best passende type leiderschap hangt dus af van de situatie waarin je organisatie zich bevindt.’

‘Je moet die vorm van leiderschap kiezen die bij jou en de organisatie past.’

Barbara Tan

ONEENS met de stelling

Drs. Barbara Tan is Chief HR & Financiën / partner bij het Amsterdamse marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Ze werkte hier eerder als Office Manager en P&O Manager.

‘Dé beste vorm van leiderschap bestaat niet. Dat is per organisatie en per persoon weer anders. Je moet die vorm van leiderschap kiezen die bij jou en de organisatie past. Je kan niet zomaar ineens een rol aannemen. Dat gezegd hebbende ben ik wel voor deze vorm van leiderschap binnen onze organisatie. Leiderschap is ook leiding geven aan jezelf en dus verantwoordelijkheid nemen. Dat moet iedereen doen.Bij ons werken allemaal zelfstandige professionals die heel goed weten wat er nodig is om hun werk goed te doen. Het is aan ons om hen verantwoordelijkheid te geven en aan hen om die verantwoordelijkheid te nemen. En in onze visie leidt meer verantwoordelijkheid tot meer betrokkenheid en bevlogenheid.’


Lees meer over:

Over Auteur

Patrick Lamberts is freelance-redacteur voor XpertHR Actueel. Hij neemt onder andere de rubriek Stelling voor zijn rekening.