Veel aanvragen vorst-WW

0

Ongeveer 2500 ondernemers, veelal uit de bouwsector, hebben zich bij het UWV gemeld voor de vorst-WW. De uitkeringsinstantie had gerekend op veel animo voor de speciale regeling en zegt het dan ook ‘heel erg druk’ te hebben met het verwerken van de grote stroom meldingen.

Door het winterse weer zijn veel bouwbedrijven de afgelopen tijd in de problemen geraakt. Op tal van bouwplaatsen kwam het werk stil te liggen, terwijl de werknemers wel moesten worden doorbetaald.

Afgelopen week heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) het mogelijk gemaakt dat bouwondernemers aanspraak kunnen maken op de vorst-WW. De instemming van de minister was nodig, omdat cao-afspraken in de sector een beroep op de regeling in de weg stonden. De regeling werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 februari 2010 en loopt tot 1 april 2010.

Ook hoveniers, glazenwassers en schilders die als gevolg van de vorst niet konden werken, kunnen een beroep doen op de speciale WW. In de Werkloosheidswet zit de speciale regeling ingebouwd voor buitengewone natuurlijke omstandigheden, waarvan bijvoorbeeld ook bij wateroverlast gebruikgemaakt kan worden

Werkgevers die voor de vorst-WW in aanmerking komen, krijgen driekwart van het betaalde loon terug van de overheid. Dat wordt betaald uit de WW-fondsen. Werknemers die onder de regeling vallen, blijven in dienst van hun werkgever en teren niet in op hun opgebouwde WW-rechten.

> UWV Aanvraag WW-uitkering wegens onwerkbaar weer

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.