Zelfs de groten der aarde liegen op hun cv

0

Studies laten zien dat waarschijnlijk meer cv’ s wél dan géén leugens bevatten. Of dat erg is, daarover kun je het hebben. Maar wie had gedacht dat zelfs aan de top aan ‘ opleuken’ wordt gedaan?

De Britse krant The Telegraph maakte een inventarisatie en kwam met een paar opvallende namen:

  1. Yahoo’s opperbaas Scott Thompson verloor zijn baan nadat hij gelogen had over zijn schoolprestaties. Een onderzoeker ontdekte dat hij een bacheloropleiding computerkunde niet gevolgd kon hebben omdat de opleiding pas begon toen hij allang afgestudeerd was.
  2. Platenbaas David Geffen loog tegen een recruiter. Uit angst dat hij ontslagen zou worden als het bedrog uit zou komen, begon hij zes maanden lang extreem vroeg met werken. Zo kon hij op een dag zijn foute cv vervangen door een goede. Veel spijt heeft-ie echter niet; hij zegt het idioot te vinden dat je een diploma nodig hebt als je de capaciteiten bezit.
  3. Chefkok Gordon Ramsay schreef op dat hij bij Glasgow Rangers heeft gespeeld. Later bleek het om één uitprobeerwedstrijd te gaan.
  4. Een hoge baas van het Nieuw-Zeelandse leger, Stephen Wilce, claimde onder meer dat hij had meegedaan aan de Olympische Spelen. Maar niemand van het Olympische team had ooit van hem gehoord.

Volgens de krant zou in tweederde van de cv’s fouten staan. Opleidingen lijken de grootste verleiding om te liegen: ruim veertig procent verzint er een opleiding bij, of veinst een diploma terwijl er alleen wat lessen zijn gevolgd. Ruim dertig procent is niet helemaal eerlijk over het verloop van de loopbaan. Evenzoveel mensen jokkebrokken over hun competenties, en twee op de tien wist even niet meer helemaal hoe het zat met beklede bestuursfuncties.

HR-manager ontdekt fout

Toch lijkt het risico groot. Zeventig procent van de HR-managers zegt er wel eens een fout uit te halen. Bij veertig procent gaat het cv vervolgens linea recta door de versnipperaar. Vijftig procent kijkt eerst nog waarover er gelogen is, en zes procent vindt het karakter belangrijker dan de fout en kijkt liever of er een persoonlijke klik is. Maar de gevolgen kunnen dus ernstig zijn, in Nederland vindt de rechter het soms zelfs reden voor ontslag.

Jeroen Dijsselbloem

Overigens zijn er ook Nederlandse hoge bomen die wind vangen. Zo zou onze Minister van Financiën zijn curriculum iets te rooskleurig hebben aangekleed. Volgens de Ierse krant The Independent zou Jeroen Dijsselbloem aan de Universiteit van Cork alleen les hebben gehad, en geen graad hebben behaald. Volgens het ministerie zou het gaan om een vertaalfout naar het Engels, het Nederlandse cv klopt namelijk wel volgens een woordvoerder.

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.

Reageer