Wettelijke controle op discriminatie in werving en selectie?

0

Voortaan aangeven hoe u personeelswerving aanpakt en hoe u verboden onderscheid tegenhoudt? Het kabinet stelt voor om werkgevers dit te verplichten, omdat mensen geen discriminatie meer mogen ervaren bij het zoeken naar een baan.

Het kabinet vindt het niet kunnen dat er nog steeds gediscrimineerd wordt bij het werving- en selectieproces. Daarom dienen de ministers een wetsvoorstel in om de Inspectie SZW in te schakelen, die controleert of werkgevers over een werkwijze beschikken en hen eventueel een boete oplegt. Werkgevers moeten in die werkwijze aangeven hoe personeelswerving wordt aanpakt en wat er wordt gedaan om discriminatie te voorkomen. Bij inschakeling van intermediairs, bijvoorbeeld een uitzendbureau, moet ook deze over een dergelijke werkwijze beschikken.

Verwachte effecten

Op deze manier hoopt het kabinet dat werkgevers bewust worden van de risico’s van discriminatie bij werving en selectie. En dat dit hen in beweging zet om hun werkwijze daarop aan te passen. Het voordeel dat hier voor werkgevers bij komt kijken is het bereiken van een grotere doelgroep. Door verboden onderscheid te voorkomen bereik je een breder potentieel aan sollicitanten en is er een ruimere keus om de meest geschikte kandidaat te vinden.

Eenmaal op de werkvloer

Na het werving- en selectieproces heeft 21% van de Nederlandse werknemers weleens last van discriminatie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP van bijna 1300 Nederlanders. Ondanks de algemene rijkdom aan diversiteit, voelt niet iedereen zich gelijk aan elkaar. Veel werknemers denken dat zij niet dezelfde kansen krijgen en dat hun leeftijd de grootste belemmering is voor hun loopbaanontwikkeling. De overige factoren zijn ‘Gebrek aan (doorgroei)mogelijkheden bij de huidige werkgever’ (9%), ‘familiebehoeften’ (7%), ‘vriendjespolitiek (7%) en ‘gebrek aan kwalificaties’ (6%).

Leeftijdsdiscriminatie

‘Starter op de arbeidsmarkt’. ‘Leuke meid/knul met veel ambitie’. ‘Fitte alleskunner in de bloei van zijn leven’. Werkgevers hebben meestal een beeld bij hun zoektocht naar een nieuwe medewerker. Dat beeld proberen zij over te brengen in de vacaturetekst. Maar let daarbij op dat u zich al gauw schuldig kan maken aan leeftijdsdiscriminatie. Dat kan allereerst door bepaalde groepen niet uit te sluiten met taalgebruik in vacatures. Het kabinet wil ook dat de Inspectie SZW toezicht houdt op discriminatie in arbeidsrelaties, waaronder leeftijdsdiscriminatie. Naar de mogelijkheden om handhavend op te treden als een overtreding wordt geconstateerd wordt nog onderzoek gedaan.

Bron: ADP, Internetconsultatie 

  • De arbeidsmarkt is krapper dan ooit. Hoe positioneert u uzelf als een topwerkgever en hoe zorgt u voor een optimale kandidaatervaring?

    Download de whitepaper

     

     

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.