Wetenschapper publiceert cv met mislukkingen

2

Wetenschapper Johannes Haushofer van de Princeton Universiteit publiceerde onlangs zijn ‘ cv of failures’ waarin hij de dieptepunten van zijn carrière benoemt.

In zijn cv met mislukkingen beschrijft Haushofer de studies waar hij niet werd toegelaten, de prijzen en beurzen die hij niet ontving en de onderzoeken die hij niet gepubliceerd kreeg. ‘Mijn mislukkingen zijn vaak onzichtbaar, terwijl de successen zichtbaar zijn. Ik merk dat anderen soms de indruk hebben dat alles wat ik doe werkt’, schrijft Haushofer als toelichting bij zijn cv.

Omgaan met tegenslag

Het idee om een cv met mislukkingen werd in 2010 al voorgesteld door wetenschapper Melanie Stefan in tijdschrift Nature. ‘Als wetenschappers bouwen we een verhaal van succes waarin tegenslag onzichtbaar blijft voor onszelf en anderen. Daardoor voelen we ons alleen en moedeloos als we individueel falen ervaren. Dat geldt niet voor elk beroep. Bij bijvoorbeeld profvoetballers zijn tegenslagen als gemiste penalty’s, blessures en niet geselecteerd worden voor een wedstrijd openbaar. Dat helpt hen om om te gaan met tegenslag. Daar zou een alternatief cv met mislukkingen ook bij kunnen helpen.’

Geen wetenschappelijk bewijs

Naar aanleiding van alle media-aandacht voor zijn cv, laat Haushofer via Twitter nog weten dat hij niet weet of er wetenschappelijk bewijs is dat een ‘cv of failures’ werkelijk goed doet.

Zou jij willen dat kandidaten naast hun cv ook een ‘cv of failures’ meesturen? Laat een reactie achter onder dit bericht.

Lees meer over:

Over Auteur

2 reacties

  1. Taco Witstok op

    Heel interessant !! Uiteindelijk wordt succes bepaald door de manier waarop je omgaat met tegenslagen

  2. Mirjan van Soest op

    Ja, hierdoor krijg je een beter totaalbeeld van de kandidaat.