Werkgevers en werknemers slecht op de hoogte van aanstellingskeuring

0

De meerderheid van de werkgevers en werknemers (60%) is niet op de hoogte van de regels rondom een aanstellingskeuring. Dit is een medische keuring die plaatsvindt aan het einde van een sollicitatieprocedure. Deze keuring is namelijk alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan.

Zo’n uitzonderlijk geval, wanneer de keuring wel is toegestaan, komt bijvoorbeeld voor wanneer een functie bepaalde risico’s kent voor de gezondheid of veiligheid van medewerker en zijn omgeving. Dit staat opgesteld in de Wet op de medische keuringen (Wmk).

Uit het onderzoek dat de SER Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) heeft gehouden blijkt dat werkgevers en werknemers denken dat deze aanstellingskeuring altijd mag plaatsvinden , met uitzondering wanneer de sollicitant bezwaar heeft. Middels een campagne wil de CKA meer aandacht vragen hiervoor en duidelijk maken dat dit niet zomaar toegestaan is.

Bron: SER

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.