Voeg afbeeldingen toe aan vacatureteksten

0

Het menselijke brein verwerkt afbeeldingen op een andere manier dan tekst. Afbeeldingen zorgen voor sterkere associaties en zorgen ervoor dat begeleidende tekst tot wel 42% beter onthouden wordt. Teksten met afbeeldingen worden zelfs als waardevoller en betrouwbaarder gezien. Ons brein is zo banaal.

Ter illustratie: Een foto van een ondervoed Afrikaans kind met daaronder het verzoek om te doneren werkt veel beter dan een tekst met argumenten.

Tweeledig doel vacaturetekst
Volgens recruiter Christopher Platts is het met vacatureteksten niet anders.

Het tweeledige doel van de vacaturetekst is om een zo groot mogelijk publiek te bereiken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat alleen de meest geschikte kandidaat solliciteert. Door afbeeldingen wordt de aandacht van mensen getrokken. De tekst zorgt er vervolgens voor dat de juiste personen actie ondernemen.

Afbeelding zegt meer dan 1000 woorden
In ‘ouderwetse’ vacatureteksten is een uitgebreide “over ons”-paragraaf opgenomen. In deze paragraaf wordt beschreven hoe het is om voor de toekomstige werkgever te werken. Nu employer branding steeds belangrijker wordt is dat niet meer voldoende. Potentiële sollicitanten willen gevoel krijgen bij hun mogelijk toekomstige werkgever. Ze willen weten of ze in de cultuur passen. En dat willen ze weten voordat ze solliciteren.

In een recent onderzoek werd sollicitanten gevraagd of afbeeldingen of een video een positief effect zouden hebben op hun ervaring als baanzoeker. Ruim de helft (51%) van de respondenten gaf aan dat zij positief beïnvloed worden door afbeeldingen of video’s. Een derde van de respondenten gaf aan dat het geen verschil maakt.

Afbeeldingen hebben daarbij de voorkeur boven video’s omdat deze sneller te scannen zijn en het geen moeite kost om deze ook op mobiele apparaten te bekijken.

Vertrouwd
Respondenten geven de voorkeur aan afbeeldingen van de producten en diensten die door de werkgever worden aangeboden. Ook afbeeldingen van toekomstige collega’s en afbeeldingen die weergeven hoe de werkplek eruit ziet, zijn populair.

Sollicitanten willen echt een gevoel krijgen bij hun toekomstige werkgever. De afbeeldingen moeten daarom simpel en begrijpelijk zijn. Dit sluit aan bij het psychologische fenomeen het familiarity principle. Volgens dit principe voelen mensen zich aangetrokken tot het vertrouwde. Dit zou verklaren waarom een afbeelding van een blikje Red Bull effectiever is dan een grafiek van de beurskoers van Red Bull.
Zorg er dus voor dat je vacaturetekst opvalt door zorgvuldig gekozen afbeeldingen en maak het makkelijk om deze afbeeldingen te delen, zodat je een groter publiek bereikt, aldus Platts.

Bron: ere.net

Lees ook:
Tekst in vacature kiest al voor man of vrouw

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.