7 tips voor een betere vacaturetekst

0

Hoe zorg je ervoor dat de ideale kandidaat klikt op jouw sollicitatiebutton? In het eerste boek over het schrijven van een vacaturetekst ‘Werven met woorden’ krijgen HR-medewerkers, recruiters en communicatie-adviseurs voorbeelden, tips en richtlijnen. XpertHR Actueel haalt er zeven adviezen uit.

Om bij in slaap te vallen, zo saai zijn de meeste vacatureteksten. Vol clichéwoorden en jargon die briefschrijvers juist moeten vermijden, soms zelfs met gênante spelfouten. Vaak staat er een lange lijst met functie-eisen, maar het salaris ontbreekt. Overduidelijk is zo’n vacature met weinig liefde of emotie geschreven. Een gemiste kans om de ideale kandidaat aan te spreken.

Authentiek

Logisch dat een ‘authentieke’ vacaturetekst van Coolblue volop werd geliked en geshared, vindt Nicol Tadema, auteur van de pas verschenen handleiding. Eindbaas Pieter Zwart van de elektronicaketen schreef zelf dat hij een personal assistent zocht die hem tijdig naar de kapper stuurt (‘anders loop ik erbij als een holbewonert’) en zijn agenda goed beheert. Hij vond zijn ‘Pieter Manager’ en zijn bedrijf kreeg gratis reclame.

Waar kunnen HR-medewerkers bij het schrijven of beoordelen van vacatureteksten nog meer op letten?

  1.  Benadruk datgene wat jouw vacature uniek maakt. Er rouleren bijna een half miljoen vacatures online (bron: Jobfeed). Door je USP te benoemen, onderscheid je je.
  2. Wees je bewust van het onbewuste. 95 procent van de keuzen maken we met het onbewuste brein, dus is de kans groot dat we onbewust kiezen of we wel of niet op die sollicitatiebutton klikken. Door de volgorde van de arbeidsvoorwaarden aan te passen aan de wensen van je doelgroep, kun je hier al slim op inspelen.
  3.  Schrijf voor één persoon en geef meteen in de intro een compliment. Bijvoorbeeld zo: ‘Op zoek naar een vacature als developer? Goed dat je dit leest!’
  4. Schrijf vacatures die passen bij het medium waar ze geplaatst worden, tipt recruitment-expert Bas van de Haterd in zijn bijdrage aan het boek. Op een site met longreads passen langere vacatureteksten dan op een vacaturebank met alleen headlines.
  5. Vertel ook dingen waardoor sommige kandidaten afhaken. Bijvoorbeeld dat je wordt afgerekend op commerciële prestaties. Je komt geloofwaardiger over als je ook nadelen noemt, adviseert reclamemaker Jaap Toorenaar.
  6. Noem de sluitingsdatum. Zo wordt de vacature niet vergeten, maar staat solliciteren bovenaan de to do-lijst van kandidaten.
  7. Bied een mogelijkheid voor contact, ook over inhoudelijke vragen. Volgens Nicol Tadema doe je het extra goed als je een foto van de contactpersoon toevoegt en zorgt voor een chatfunctie voor vragen over de vacature en de procedure.

Lef

Je zou denken dat tip 6 onnodig is, maar het komt vaak voor dat er geen deadline bij een vacature staat. Dat heeft ook een voordeel: kandidaten hebben dan een goede aanleiding om eerst te bellen. Dan moeten ze wel weten met wie. Er zijn HR-professionals en leidinggevenden die denken dat die telefoontjes teveel tijd kosten, Maar sollicitanten die eerst bellen, hebben lef.

Ook lezen:
Vacatureteksten vaak te onduidelijk
Meer en betere sollicitanten door aanpassen vacaturetekst

 

 

 

 

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.