Vacatureteksten vaak te onduidelijk

1

Werkzoekenden vinden het moeilijk om op basis van een vacaturetekst te beoordelen of de functie wel passend is. En arbeidsvoorwaarden zorgen voor de hoogste aantrekkelijkheid voor een werkzoekende om ergens te solliciteren, blijkt uit onderzoek van Unique.

Vacatureteksten blijken niet altijd even duidelijk te zijn. 53% van de werkzoekende respondenten geeft aan het lastig te vinden om op basis van een vacaturetekst te beoordelen of de functie bij hem of haar past. Werkzoekenden geven via social media de voorkeur (70%) aan LinkedIn om een vacature te vinden. Op de tweede plaats staat Facebook met 62%.

Goede arbeidsvoorwaarden staan hoog op het prioriteitenlijstje van werkzoekenden om een werkgever aantrekkelijk te vinden. Op de tweede plaats komt pas de inhoud van de functie. Van die arbeidsvoorwaarden vinden werkzoekenden de pensioenregeling het belangrijkst (85%), gevolgd door reiskostenvergoeding (81%). De voornaamste reden om op zoek te gaan naar een andere baan is een hoger salaris.

Daarnaast zijn werkzoekenden van mening dat de werkgever verantwoordelijk is voor het op peil houden van zijn of haar kennis/kunde (43%) en ook zou de werkgever moeten zorgen voor voorzieningen waardoor de werknemer elke dag vol nieuwe energie aan het werk kan.

Loes Dingemans, algemeen directeur Unique: ‘Vacatureteksten zijn essentieel in het werven van passend personeel. In tijden van schaarste is het cruciaal dat je juist diegene die je zoekt direct aanspreekt met een goede tekst. Een sterke, aansprekende vacaturetekst is één van de manieren om de aandacht van talenten te trekken. Aan organisaties de taak om deze nieuwe generatie werkzoekenden aan zich te binden, hun cultuur verder te ontplooien en deze duidelijk terug te laten komen in vacatureteksten. Cultuur wordt steeds meer een doorslaggevende factor. Vooral jonge medewerkers verlaten sneller een organisatie als zij merken dat er een mismatch met de cultuur is.’

Bron: Unique / allesoverHR.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Rolf Tromp op

    Hmm…vreemd…al die onderzoeken van de afgelopen decennia waarin het salaris pas op de 5e/6e plaats komt. Waren dus sociaal wenselijke antwoorden en dat wordt nu bevestigd. Goede arbeidsvoorwaarden blijken dus belangrijker te zijn dan de arbeidsinhoud, men solliciteert voornamelijk voor het verkrijgen van een hoger salaris. En dat de pensioenregeling op de 1e plaats komt, geloof ik niet…dat is toch echt het salaris. Jarenlang zijn we dus gefopt door onderzoeken met totaal andere uitkomsten, waarbij ik altijd al mijn vraagtekens geplaatst heb.