UMCG in Groningen geeft bindingspremies van 5000 euro

0

Het UMCG in Groningen biedt gespecialiseerde verpleegkundigen en operatieassistenten 5000 euro om er te blijven werken. De bindingspremie helpt de organisatie in deze krappe arbeidsmarkt, waarin zulke functies moeilijk te vervullen zijn. 

Voorstel

De ondernemingsraad (OR) van het UMCG in Groningen gaat akkoord met het voorstel om werknemers 5000 euro bindingspremie te bieden. Daar staat tegenover dat gespecialiseerde verpleegkundigen en operatieassistenten nog drie jaar bij het UMCG blijven werken. De OR is wel kritisch en noemt dit een noodoplossing. Voorzitter Hetty Timmer-Bosscha: ‘Dit is geen structurele oplossing voor het personeelstekort, maar we begrijpen dat een bijzondere situatie om bijzondere maatregelen vraagt.’

Bindingspremies, dé oplossing?

Door een tekort aan onder anderen gespecialiseerde verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten, was het UMCG verplicht om operatiekamers te sluiten. De ‘bindingspremies’ zijn bedoeld dit te voorkomen. 700 werknemers ontvangen nu in twee delen de premie van 5000 euro. In totaal kost dit het UMCG 3,5 miljoen euro. De OR ziet de bindingspremies niet als de enige oplossing. Zo verwacht de raad dat het ziekenhuis ook onderzoekt waarom werknemers voor andere ziekenhuizen willen werken en moet scholing op de agenda komen te staan. Andere zorgpartijen als de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de FNV en het Martini Ziekenhuis in Groningen zijn niet blij me de bindingspremie.

[polldaddy poll=”10119503″]
  • De arbeidsmarkt is zo krap dat een werkgever erg aantrekkelijk moet zijn om de juiste mensen aan te trekken. Tijdens het XpertHR College op 17 oktober geeft recruitmentexpert Gusta Timmermans tips. Meld u aan of download haar whitepaper!
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.